bibliotheek epe

Lezing in bieb over dramatische crash Amerikaanse bommenwerper bij Epe

Broken Wings voorzitter Adrie Pol houdt dinsdag 26 april een lezing in de bibliotheek in Epe. Deze lezing gaat over de dramatische crash in 1944 van een Amerikaanse bommenwerper. 

We schrijven 11 januari 1944. De dag waarop nabij Epe op dramatische wijze een einde komt aan de levens van negen jonge Amerikaanse vliegers. Hun B-17 bommenwerper stort die dag om 13.30 uur neer in de Dellen, vlakbij het toenmalige hotel ‘De Witte Raaf’. Het toestel vliegt onmiddellijk in brand.

Politie, brandweer en het hoofd van de luchtbeschermingsdienst zijn bijzonder snel ter plaatse en proberen zich uit alle macht een weg door de romp te hakken om de bemanningsleden te bereiken. Het mag niet baten. Binnen treffen ze de dode mannen aan.

De gesneuvelde Amerikanen worden op 14 en 20 januari 1944 begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Tongerenseweg in Epe. Omdat twee van hen onmogelijk zijn te identificeren, krijgen zij een naamloos graf. Later zijn de negen vliegers òf herbegraven op het Amerikaanse ereveld in het Limburgse Margraten òf teruggebracht naar de Verenigde Staten.

Op 11 januari jongstleden was het 78 jaar geleden dat dit drama plaatsvond. Via de lezing in de bibliotheek staat Stichting Broken Wings ’40-’45 uitgebreid stil bij de crash. Stichting Broken Wings spant zich sinds 1997 in om de nagedachtenis te eren van hen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze regio hun leven gaven voor onze vrijheid.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 26 april

Tijd: aanvang 19.30 uur

Locatie: bibliotheek Epe, Stationsstraat 16, 8161CR Epe

Kosten: € 3,50 voor leden van de bibliotheek,  € 7,- voor leden + 1 introducé en € 5,- voor niet leden.

Aanmelden via www.bibliotheeknoord-veluwe.nl