nieuws

Lokale ondernemer Aalberts uit Oene verbetert gemeenschap met beschikbaar stellen AED

In een hartverwarmende daad van burgerzin heeft de lokale ondernemer en eigenaar van Aalberts Installatietechniek besloten om de veiligheid van de Oener gemeenschap te vergroten door hun AED (Automatische Externe Defibrillator) ook aan te melden bij Hartslag.Nu, het reanimatie oproepsysteem van Nederland. De AED, is een levensreddend apparaat dat wordt gebruikt bij noodgevallen zoals hartstilstanden, is nu toegankelijk voor burgerhulpverleners tussen 08.00 en 17.00 uur.

Klaas Dijkstra, rechts op de foto, beheerder van meerdere openbare (24 uurs) AED’s in Oene, is blij met deze stap. De 24uurs AED’s in de buitenkasten worden onderhouden door de gemeente Epe, maar daarnaast zijn meerdere AED’s die aangesloten worden op dit oproepsysteem van harte welkom om de dekking uit te breiden. “We werken met “oproepcirkels” en in dit buitengebied ontbrak nog een stuk dekking”, vertelt Dijkstra”. “De helft van de burgers die aangesloten bij Hartslag.Nu wordt opgeroepen direct naar het calamiteiten adres te gaan en de andere helft wordt opgeroepen om de AED te halen en vervolgens zich naar het calamiteiten adres te begeven. Natuurlijk zijn er ook AED’s in Oene beschikbaar die niet aangemeld zijn bij dit oproepsysteem en wel degelijk al zijn ingezet ter plaatse. Afgelopen anderhalf jaar hadden we bijna geen oproepen, maar in het eerste kwartaal 2024 al vijf keer, dus dat onderstreept het belang ervan nog eens extra”.

Zwier van der Weerd, eigenaar van het in Oene gevestigde installatie techniek bedrijf, erkent het belang van het hebben van toegang tot medische hulp in noodsituaties. Daarom is hij vastbesloten om een positieve impact te maken op de veiligheid van de buurt. “Als betrokken lid van deze gemeenschap voel ik me verantwoordelijk voor het welzijn van mijn medeburgers,” aldus Zwier. “Het plaatsen van een AED is een kleine stap die we kunnen nemen om levens te redden en de veerkracht van onze buurt en het buitengebied te vergroten.”

Johan Brendeke, links op de foto en zelf BHV-er bij dit bedrijf, geeft aan dat deze AED de veiligheid van de lokale gemeenschap zal versterken. “Wij zijn lokaal betrokken en op deze manier kun je een positieve verandering teweeg te brengen in je eigen omgeving.”

Wil jij je AED ook aanmelden of als burgerhulpverlener? Doe dat via Hartslag.Nu!