veluvine Nunspeet

Luizenmoeder acteur Henry van Loon in Veluvine

Stand-upcomedian, cabaretier en acteur Henry van Loon staat op zaterdag 9 april in Veluvine met zijn nieuwe voorstelling Jannie The Show Dog. Henry (o.a. bekend van zijn rol als Volkert in de hitserie De Luizenmoeder) bevindt zich in een spiksplinternieuwe levensfase: kinderen en puppy’s. Het gezin vormt het thema van zijn nieuwe voorstelling. Misschien wel herkenbaarder dan ooit, maar grappig en onnavolgbaar als altijd.

Toen Henry zijn vriendin (Jelka van Houten) met jonge kinderen ontmoette, werd hij namelijk zomaar ‘stiefvader’ of ‘bonuspapa’ of ‘jij bent niet mijn echte papa!’. Daarna nam Henry ook nog de blonde labradoodle pup Jannie in huis. Zijn burgermansbestaan was een feit. Middenin de pandemie werd vervolgens zijn dochter Bonnie geboren. Alles komt samen in deze spiksplinternieuwe voorstelling. Een avond met Henry kenmerkt zich door veel fantasie, droogheid een humorvol absurdisme.

De cabaretier is geboren en opgegroeid in Brabant. Toen hij in 2001 aan de Kleinkunstacademie ging studeren verhuisde hij naar Amsterdam. In 2004 werd hij lid van de Comedytrain en debuteerde in 2011 als cabaretier met De Henry van Loon Entertainment Show. Een fragment uit een van deze optredens waarin hij televisieprogramma De Wereld Draait Door persifleert, werd in 2010 een hit op het internet en leverde hem zijn eerste bekendheid op bij het grote publiek. Ook  was hij onder meer te zien in de films Bro’s Before Ho’s en De Boskampi’s. Verder is hij bekend van zijn rol als Volkert in de hitserie De Luizenmoeder (AVROTROS) en als vaste gast in de talkshow Promenade (NTR).

De afgelopen jaren zijn de voorstellingen van Henry serieuzer en persoonlijker geworden. Dat ging gepaard met gebeurtenissen in zijn leven die grote impact hadden. Zo overleed eind 2017 zijn moeder aan kanker. Omdat het verdriet met name in het eerste jaar na haar dood heel vers was, kon hij niet anders dan een voorstelling over haar maken: Onze Henry. Een tijd later bleek zijn vriendin Jelka zwanger te zijn wat hem inspiratie gaf voor zijn nieuwe voorstelling Jannie The Show Dog.

In Jannie The Show Dog borduurt hij voort op het vaderschap en alle verrassingen daarvan. Zo had hij er geen idee van hoe zwaar de eerste maanden met een pasgeboren baby zouden zijn, dat zo’n kwetsbaar baby’tje maar een paar uur aan één stuk slaapt en ’s nachts wakker wordt.

Voor wie het werk van Henry nog niet kent: op Spotify kun je verschillende fragmenten horen van zijn vorige show Onze Henry. Ook werd het eerste levensjaar van zijn dochter een inspiratiebron voor zijn nieuwe comedyspecial, die te zien is op Amazon Prime Video. Daarnaast is hij vanaf begin april met zijn vriendin te zien in de BNNVARA-serie Tropenjaren. In de serie die draait om de veranderingen die het ouderschap met zich meebrengt, schetsen de twee een herkenbaar beeld bij het kersverse ouderschap.

De voorstelling Henry van Loon – Jannie The Show Dog cabaret vindt plaats op zaterdag 9 april om 20:15 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 24,50 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Nederland,Amsterdam, 2018 Henry van Loon, ‘Onze Henry’, de Kleine Komedie, productie De Keet Foto: Bob Bronshoff