Muziekzomer Gelderland 5x in Veluvine

Van vrijdag 29 juli t/m zondag 14 augustus 2022 vindt de Muziekzomer Gelderland plaats, een 17-daags festival op de mooiste locaties in de provincie Gelderland. In Theater Veluvine komt de Muziekzomer maar liefst vijf keer langs. Met verrassende muziekensembles, dans, de young artist in residence Coraline Groen (viool) en een muzikale fietstocht.

Op dinsdag 2 augustus voeren negen leden van het Nationaal Jeugdorkest (NJO Serenade nr.1 van Johannes Brahms uit in Veluvine. Dit werk voor groot kamermuziekensemble is geschreven voor een bijzondere bezetting van fluit, twee klarinetten, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas. De wens van een van de leden van het NJO om dit werk te spelen voor publiek wordt hiermee werkelijkheid!

Naast het Brahmsnonet, vooral bekend in de bewerking die Brahms later maakte voor orkest, voeren de musici in (bijna) deze samenstelling ook het Louis Spohr Nonet uit. De bezetting van dit werk is nét even anders: een van de klarinetten wordt vervangen door hobo. Het negenkoppige ensemble wordt gecoacht door Jasper de Waal, solohoornist bij het Chamber Orchestra of Europe en hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Young artist in residence
Violiste Coraline Groen presenteert op zaterdag 6 augustus een Late Night programma met meerdere musici uit diverse richtingen (klassiek, jazz, improvisatie) waarin van alles mag gebeuren en waarin een drankje en hapje niet ontbreken. Een intieme en gezellige avond waarop het publiek als het ware te gast is op het feestje van deze veelbelovende violiste. Coraline Groen is young artist in residence van de Muziekzomer Gelderland 2022 en als tweede violist tevens een van de jongste musici in het Concertgebouworkest. Meer over haar is te vinden op Coraline Groen.

Trio Cortenbach
Woensdag 10 augustus kan het Nunspeetse publiek genieten van Trio Cortenbach, een kamermuziekgroep die zich specialiseert en verdiept in het repertoire voor klarinet, cello en piano. Deze jonge getalenteerde musici kennen elkaar van het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Ze vertegenwoordigden in 2019 hun conservatorium op de International Chamber Music Academy in Leipzig en speelden, na een periode van stilte tijdens de coronapandemie, in 2021 op het Young Fazioli Fest in Mechelen en de opening van het academiejaar in de concertzaal van het Brusselse Conservatorium. Hun repertoire reikt van Beethoven tot vrolijke kat- en muisspelmuziek door filmcomponist Nino Rota.

Dianto Rietkwintet
Het Dianto Rietwintet, ook bekend als Dianto Reed Quintet, komt vrijdag 12 augustus naar Veluvine met hun voorstelling A la Fresca. Het rietkwintet bestaat uit vijf houtblazers die hun instrument bespelen met een riet: klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon en hobo. Het genre werd in Nederland uitgevonden en ook het Dianto Reed Quintet ontstond in Nederland waar de musici elkaar ontmoetten in o.a. het Nationaal Jeugdorkest en het Conservatorium van Amsterdam.

Kaarten voor de Muziekzomer Gelderland voorstellingen zijn te koop via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Muziekzomer Gelderland.
fotograaf: Bart Domhof