Nieuwe duo-expositie te zien in Veluvine

De een begon pas na zijn pensioen met kunst maken, de ander als sinds de kindertijd. Vanaf 7 mei is er weer een gloednieuwe duo-expositie te zien in de Lentink De Jonge Zaal van Veluvine. Tot en met eind juni kunnen bezoekers genieten van kunst van Elly Binkhorst uit Nunspeet en Rob de Haan uit Ermelo. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 7 mei van 13:00 tot 15:00 uur en is toegankelijk voor geïnteresseerden.

Al vanaf haar kindertijd beleeft Binkhorst enorm veel plezier aan tekenen en schilderen en dat zal altijd een belangrijk onderdeel van haar leven blijven. “Jarenlang volgde ik lessen bij verschillende leraren in binnen- en buitenland. Daar deed ik inspiratie op, breidde ik mijn technieken uit, probeerde ik mijn stijl van schilderen te ontwikkelen”, vertelt ze.

Wat haar dagelijks aan het schilderen houdt is de afwisseling tussen het maken van abstract werk, portretten, figuratief en soms fijn schilderwerk. Maar het liefste werkt Binkhorst in veel lagen (acryl) en verweeft ze een abstracte ondergrond met figuratieve details en reliëf d.m.v. andere materialen zoals papier, touw, behang etc.

Naast figuratief werk zijn de vormen in de natuur voor Binkhorst op dit moment een grote bron van inspiratie. “Het liefst geef ik aan deze beelden mijn eigen abstracte twist. De welving van bladeren, hun sierlijkheid en daar tegenover de starheid van stammen. Maar ook de woekering van bladvormen of juist hun subtiliteit. Soms gebruik ik naast verf ook andere materialen in mijn werk zoals touw, papier of tule, die ik vervolgens weer beschilder of bedruk. Daarmee streef ik naar een gelaagdheid in mijn schilderijen en kan ik ‘spelen’ met de natuur op mijn canvas.”

De gebogen lijnen in veel schilderijen van Binkhorst komen mooi overeen met de vormen van de beelden van De Haan. “Ook is veel aandacht besteed aan de afwerking. De lijsten en sokkels zijn kwalitatief hoogwaardig gemaakt en passen uitstekend bij de voorstelling en bij de objecten”, vertelt De Haan over de expositie.

Ruim 40 jaar was de Ermelose kunstenaar creatief werkzaam in de textielbranche. Na zijn pensionering ontstond het verlangen om zelf kunstzinnig aan de slag te gaan. Hij koos voor het werken in brons; actief en vormend bezig zijn, een driedimensionaal, tastbaar object maken, het past hem als een jas. Juist die inspanning geeft hem rust. Daarbij wil hij alle stappen van het proces beheersen: het vormen van een beeld in was, het maken van een mal en alle nabewerkingen zoals frezen, slijpen, polijsten en patineren.

De verschillende culturen en de kunst die hij tijdens zijn reizen nog steeds tegenkomt inspireren hem. Kunstenaars die figuratief maar ook abstract werken spreken hem enorm aan. Met in het achterhoofd de uitspraak van David Hockney – “Goede kunstenaars lenen niet. Die stelen” – probeert De Haan een eigen stijl te ontwikkelen. Zijn beelden blijven herkenbaar, maar vervolgens voegt de kunstenaar er een extra dimensie aan toe. Door te spelen met de proporties; bijvoorbeeld door te variëren in expressie, te vervormen of door de beelden te splitsen in 2 delen. Door ook nog eens te werken met verschillende patina’s krijgen de beelden een ander uiterlijk.

Alle exposities zijn het hele jaar door gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Veluvine, mits de zaal niet verhuurd is. Meer informatie over het expositieseizoen vind je op veluvinenunspeet.nl.

fotograaf: Hans Verduin