veluvine Nunspeet

Nieuwe duo-expositie te zien in Veluvine

De een heeft jarenlange ervaring met houtdraaien, de ander zette haar veeleisende carrière als grafisch vormgever op een laag pitje om haar hart te volgen en vrij beeldend werk te maken. Sinds 2 september is er weer een gloednieuwe duo-expositie te zien in de Lentink De Jonge Zaal van Veluvine. Met schilderkunst van Annelies van Turnhout en houtdraaiwerk van Joost Erbé.

“Het maken van een kunstwerk ervaar ik als een gevecht tussen controle en loslaten. Uiteindelijk resulteert dit in een ingetogen, maar ook expressief werk”, vindt Annelies van Turnhout. In 2012 gooide ze het roer om en begon ze met modeltekenen. Gaandeweg heeft ze zich steeds verder ontwikkeld. Inmiddels zijn haar onderwerpen divers; van portretten tot stadsgezichten en landschappen. Ze gebruikt daarvoor uiteenlopende materialen. Ondanks die veelzijdigheid is haar werk altijd herkenbaar aan haar signatuur: de losse toets.

Loskomen van de herkenbare wereld
In de afgelopen twee jaar is Annelies abstracter gaan werken, vorm en kleur staan meer op zichzelf. Daardoor zijn haar voorstellingen verder losgekomen van de herkenbare wereld. Sfeer en verbeelding hebben de overhand gekregen. De expositie in de Veluvine is een weergave van haar groeiproces en ontwikkeling. “Ik word gedreven door nieuwsgierigheid, ik wil blijven leren en mezelf uitdagen”.

Hout lezen
Joop Erbé leerde zijn ambacht ruim 25 jaar geleden van Nederlandse houtdraaiers en verbeterde zijn technieken door in Ierland les te nemen. “Beheersen van techniek is belangrijk; het kunnen ‘lezen van hout’ is, zeker voor mij, nog belangrijker en dat is gebaseerd op lange ervaring. Meestal heb ik vooraf een idee wat ik wil gaan maken. Ik ga dan op zoek naar hout dat daarvoor geschikt is. (vaak hout uit eigen voorraad) Houtdraaien is voor mij het open maken, het blootleggen van de verrassing die in het hout verstopt zit. De tijd dat ik daadwerkelijk met houtdraaien bezig ben, staat niet in verhouding tot de tijd die ik besteed aan het zoeken, sjouwen, verzamelen, zagen en conserveren van hout. Elk hout is in principe geschikt om te draaien. Voor mij is dat zelden interessant. Ik zoek ‘spannend hout’. Hout met afwijkingen, vergroeiingen of ziektes. Voor mij moet het hout ‘vragen’ om bewerkt, ‘gedraaid’ te worden. Het is een discipline, bijna een kunst om te luisteren en aan te voelen wat het hout verbergt. Tijdens het draaien zal het hout dan ook vaak mede de vorm bepalen. Speciaal voor deze expositie heb ik veel nieuw en divers werk gemaakt”, aldus Erbé.

Nieuw Werk aan de Wand
Ook in de gangen van Veluvine is nieuw werk te bewonderen. In september en oktober hangen hier zo’n 20 foto’s van Barbara van der Linde. Als dochter van een marinefotograaf vond ze 4,5 jaar geleden ook haar liefde voor fotograferen. Begonnen met een “bridgecamera” Panasonic Lumix FZ1000 en daarna een Full frame Panasonic Lumix S5 en diverse lenzen, heeft haar nieuwe hobby een vlucht genomen met deze expositie als resultaat.

Kunstliefhebbers die op de hoogte gehouden willen worden van exposities en bijbehorende openingen kunnen zich inschrijven op de nieuwsbrief van Veluvine via veluvinenunspeet.nl. Alle exposities zijn het hele jaar door gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Veluvine, mits de zaal niet verhuurd is. Meer informatie over het expositieseizoen vind je op veluvinenunspeet.nl.

velufotograaf: Rob Lamper.