veluvine Nunspeet

Nieuwe duo-expositie van lokale kunstenaars te zien in Veluvine

Nieuwe duo-expositie van lokale kunstenaars te zien in Veluvine

Iedere twee maanden is er in Veluvine een nieuwe duo- of trio-expositie te bezichtigen van diverse kunstenaars uit Nunspeet en omstreken. Deze kunstenaars worden geselecteerd door de werkgroep Beeldende Kunst Veluvine. In maart en april nemen Gonny de Bekker en Patricia Burgers het stokje over van Hans Evers en Jeanette Vermeulen. De opening vindt zaterdag 4 maart plaats in de Lentink De Jonge Zaal van 15:30 uur tot 17:00 uur en is toegankelijk voor geïnteresseerden.

Gonny de Bekker vertelt met behulp van textiel en andere flexibele materialen o.a. plastics, polyester en tyvec haar verhaal. Na de leraren opleiding tekenen, textiele werkvormen en handvaardigheid, is Gonny les gaan geven. Door drukte in gezin en met werk kwam ze nauwelijks meer toe aan persoonlijke creatieve ontwikkeling. Dit begon ze te missen en daarom ging ze cursussen, workshops en master classes volgen bij zowel nationale en internationale kunstenaars van verschillende disciplines. Om haar creatieve blik en mogelijkheden te blijven verruimen, doet ze dit tot op heden. Gonny heeft jaren les gegeven in het voortgezet onderwijs, beroeps onderwijs, volwassen educatie, Volksuniversiteit en zelf georganiseerde cursussen.

 “Textiel en kunst zijn een onderdeel van mijn leven die ik niet kan los koppelen. Het is een onderdeel van mijn doen en denken. Mijn inspiratie zoek ik vaak in iets wat een ‘verhaal’ heeft. Alvorens ik aan het werk ga, verdiep ik me in het onderwerp, ik ga er als het ware mee in gesprek. Hierdoor gaat het voor me meer leven. Technieken waarmee ik mijn werk bewerk zijn o.a. zeefdrukken, mono printen, stempelen, discharge, batik . Door mijn werk zowel met de hand als machinaal te bewerken, probeer ik een spanning te laten  ontstaan. Het intensief bewerkte werk, ziet er vaak verweerd en schilderachtig uit.”

Patricia Burgers was in een vorig leven dansdocent. Haar beelden, zijn als dans opstellingen. De vormen zijn open, met altijd een altijd aanwezig spanningsveld, een dynamiek tussen recht en bol, symmetrie en asymmetrie, nooit is de compositie volledig gesloten. Pas sinds drie jaar is ze afgestudeerd aan de keramiekopleiding in Gouda. Haar materiaalbeheersing en vormgevoel is fenomenaal en haar werk is veelbelovend. Begin februari 2023 werd zij dan ook vijfde bij de Nationale Keramiekprijs. Naast het kunstenaarschap is zij docent bij de Vrije Academie Nunspeet.

 “Ik heb de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda gevolgd. Daar heb ik veel technische vaardigheden opgedaan die ik kan combineren met mijn eigen ideeën over kunst en vormgeving. In het werk onderzoek ik de ruimte die bestaat uit de fysieke ruimte, de persoonlijke ruimte en de ruimte in ons zelf.  Landschappen, kadasterkaarten, landschapsarchitectuur, de problematiek rondom krapte van de leef- en woonruimteruimte, maar ook de eindeloze ruimte zijn onderwerpen waar ik me mee bezig houd. Ik ben blij met de mogelijkheid te kunnen exposeren in de Veluvine. Het is een mooie plek om mijn werk als Nunspeetse kunstenaar te kunnen laten zien. Ik hoop dat de bezoekers even stilstaan bij de objecten en een moment de tijd nemen om rustig te kijken. Het werk is iets anders dan wat je van keramiek zou verwachten. Wellicht verrassend en iets nieuws om naar te kijken.”

Kunstliefhebbers die op de hoogte gehouden willen worden van exposities en bijbehorende openingen kunnen zich inschrijven op de nieuwsbrief van Veluvine via veluvinenunspeet.nl. Alle exposities zijn het hele jaar door gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Veluvine, mits de zaal niet verhuurd is. Meer informatie over het expositieseizoen vind je op veluvinenunspeet.nl.

Rob Lamper