veluvine Nunspeet

Ode aan Leonard Cohen in Veluvine

‘Van zijn pijn iets moois maken’. Dat is wat de Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver Leonard Cohen volgens Ernest Beuving als geen ander kon. Op donderdag 21 april staat Beuving in Veluvine met zijn theaterconcert ‘So long Cohen’. Een ontdekkingsreis naar wie Leonard Cohen  was met o.a. zijn bekendste nummers.

Zelf is Beuving zijn hele leven lang al een groot bewonderaar van Leonard Cohen. “Zijn melodieën en teksten reizen mee in mijn leven en krijgen in het klimmen der jaren steeds een nieuw perspectief”, vertelt de in Enschede geboren Beuving. Tijdens ‘So long Cohen’ kan het Nunspeetse publiek volgens hem veel herkenning verwachten. “Leonard wordt in klank en muzikale sfeer benaderd zoals hij klonk. Ook vertel ik over zijn leven, waardoor zijn teksten duidelijker worden. Ik zing en zoek Leonard Cohen, deels op cabareteske wijze. Zo laat ik bijvoorbeeld, via mijn imitaties, tal van karikaturale tafelgastheren ‘aanschuiven’ om mee te denken (van Maarten van Rossem en Dominee Gremdaat tot Bob Dylan en Armand). Ik kies bewust voor een vorm waarbij er ook veel te lachen valt. Dat maakt zijn melancholie nog toegankelijker. Leonard had zelf een enorm gevoel voor humor, ondanks of misschien ook wel dankzij zijn klinische depressie.”

Persoonlijk houdt Beuving meer van mensen die zoeken, dan van mensen die zeker weten dat ze het gevonden hebben. “Leonard was een zoeker en Leonard was puur, echt, niet berekenend en nooit een poseur. Hij maakte van zijn zwakte zijn kracht; dat is levenskunst. Er is geen kracht zonder strijd. Zijn obsessieve gepieker en zijn depressie vormen de basis van de noodzaak, van de kwaliteit en van de vorm van zijn kunst. Ik zit zelf ook aan de antidepressiva. Dus ik ken de psychiatrie van 2 kanten.” Mede dankzij Leonard is het motto van Beuving: ‘Prozac eens lekker door.’

Voordat de oosterling het cabaretvak inrolde werkte hij eerst een tijdje in de psychiatrie. “Dat is mijn drama-opleiding. Daar heb ik geleerd ‘hoe gek het is om het niet te zijn’.” Na zijn werk als psychiatrisch verpleegkundige begon hij cabaretavonden in Grand Café in Arnhem te organiseren.  “Doordat het een succes werd, vroegen ze me in Nijmegen in Café De Scene ook. Daar ging ik samen presenteren met een collega uit de psychiatrie.  De presentaties werden steeds langer en op een gegeven moment hadden we een avondvullende aankondiging. Eén van onze eerste optredens was in een TBS kliniek in Nijmegen. Het eerste dat ik tegen 40 zware mannelijke tbs-ers zei was, dat ik heel blij was dat het publiek niet weg kon lopen tijdens de voorstelling. Dat vonden ze mooi. Toen ik weg ging zei ik nog: ‘blijf maar zitten; ik kom er wel uit.’ Dat was mijn Johny Cash St. Quentin momentje.”

Inmiddels zit Beuving alweer 30 jaar in het cabaretvak. Naast de voorstelling ‘So long Cohen’ toert hij ook met zijn ‘Bende van Beuving’ door het land (een cabaretesk muziektheaterprogramma samen met zijn band en zangkoren). “Voorheen deed ik  ‘Ernest(o)& Marcellino’, waarvan 10 jaar met Wilfried Finkers (inderdaad ‘de broer van’).”

De voorstelling So long Cohen met Ernest Beuving e.a. vindt plaats op donderdag 21 april om 20:15 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 20,50 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Foto: Ernest Beuving