kulturhusmuziek vereniging vriendschap oenenieuws

Oene Swingt 24 november met de Bigband Allotria

In het Kulturhus in Oene Swingt het op zaterdag 24 november.

De Bigband Allotria treedt op, van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur.
De entree is gratis. Inloop vanaf 19.45.

De organisatie is een samenwerking tussen het Kulturhus Oene en Vriendschap.

 

 

De geschiedenis van de band

Al in de dertiger jaren bestond er in Zwolle een orkest onder de naam Allotria. In de stijl van die jaren speelden blazers, strijkers en slagwerk Europese dansmuziek op feesten en partijen: walsen, polka’s en muziek uit operettes en films.

De tweede wereldoorlog betekent voorlopig het einde van Allotria. De Amerikaanse bevrijders nemen nieuwe muziek mee naar het Europese continent: oude swing en dixieland maar ook big bands en bebop. Die nieuwe muziek leeft geweldig in Zwolle. Jonge en oudere muzikanten schnabbelen bij het leven. Rond een aantal muzikanten vormt zich een steeds hechter netwerk dat uiteindelijk leidt tot de heroprichting van Allotria in 1959. Geen dansorkest meer maar een big band naar het voorbeeld van Count Basie, Les Brown en Woody Herman. Dat sloeg aan!

Decennialang is Allotria een naam van betekenis geweest in de wereld van de lichte muziek. In de jaren zestig en zeventig waren het de jaarlijkse Allotria shows evenementen waarover lang werd nagepraat!. Het Midnight Music at the Buitensociëteit (tot 1965 …at the Odeon) trok publiek uit het hele land. De volgende decennia worden de big bands overvleugeld door ‘Hilversum drie’. De gala’s in de Buitensociëteit werden niet meer georganiseerd maar Allotria blijft met dezelfde inzet en kwaliteit een vast publiek aan zich binden.

​Vanaf 1977 is het Heerder Jazzfestival het podium waar het publiek de verrichtingen de oude bekenden en nieuw talent jaarlijks kan volgen. Al die jaren zorgden goede amateurs en semi-profs voor continuïteit en ervaring in de band terwijl leerlingen van het muzieklyceum -later het conservatorium- de nodige vernieuwing en uitdaging aandroegen.
( bron https://allotria.weebly.com )