veluvine Nunspeet

‘Ongekroonde koning van flamenco’ komt naar Nunspeet

Wie een bezoek brengt aan een voorstelling van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, loopt grote kans terecht te komen in een maalstroom. Met zijn virtuoze gitaarspel, hier en daar aangevuld met anekdotes en gedichten, neemt hij je als vanzelf mee naar het diepe zuiden van Spanje, naar Andalusië, naar de slaperige stadjes in de hitte van de Sierra Nevada, de koelte van het ochtendgloren, waar de sporen van de duizendjarige Moorse overheersing nog overal zichtbaar en tastbaar zijn. Op donderdag 27 oktober staat deze topmuzikant samen met een flamencodanseres en een popflamenco singer/songwriter op het podium van Veluvine met de voorstelling Cadanza met TRIO.

De ritmische, intrigerende muziek van de flamenco vindt zijn oorsprong in Andalusië. Eric Vaarzon Morel heeft zijn muzikale leven gewijd aan deze vorm. Tegelijkertijd heeft zijn muzikale ontwikkeling altijd in het teken van de ontdekking van andere muziekculturen gestaan. Decennialang heeft Eric samen met muzikanten uit de pop-, jazz- en klassieke wereld voorstellingen gemaakt.

Eric was ook te zien in de televisiedocumentaire ’de nieuwe Stradivarius’ waarin hij onder toeziend oog van Menno Bos en Theo Scharpach enthousiast zijn eigen gitaar bouwde. Ook op het podium straalt zijn optreden concentratie en plezier uit. Het kan niet anders of de rillingen lopen je al gauw over de rug.

En nu, in dit door een bevriend schrijver benoemde “sinistere tijdsgewricht”, is er een nieuw begin. Eric Vaarzon Morel wordt de ongekroonde koning van de flamenco genoemd: in Nederland en ver daarbuiten tot in het Apollo Theater in New York aan toe. Het afgelopen jaar heeft hij niet stil gezeten en met jonge talentvolle mensen een nieuwe vorm gevonden: ritme, dans, indiepop, nog meer ritme, en vooral: de lol om elkaar al improviserend te vinden. Eric heeft er weer zin in, en neemt zijn nieuwe amigos mee: modern-flamencodanseres Conchita Boon, pop/flamenco zangeres ELLE en de twee razend virtuoze percussionisten Dámaso Escauriaza Peñuela en Elías Blanco del Prado en de electrische gitarist Yannik Sieburg. Deze jonge virtuozen neemt hij nu graag mee om hun talent, durf en originaliteit die zij al op jonge leeftijd ten toon spreiden. Passie, melancholie, ritme, wervelende dans, indiepop, nog meer ritme, en vooral: de lol om elkaar al improviserend te vinden in onze nieuw gevonden vurige CADANZA…

Eric Vaarzon Morel – Cadanza met TRIO is te bezoeken op donderdag 27 oktober om 20:15 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 23,00 p.p. (inclusief servicekosten) via veluvinenunspeet.nl of aan de kassa.

fotograaf Maarten Noordijk