bibliotheek epe

Oorlogsverhaal maakt indruk – Auteurs en illustratoren nemen basisscholieren mee terug in de tijd

Hoe krijg je de volle aandacht van een klas basisscholieren? Nou, met een persoonlijk verhaal. Tijdens de onlangs gehouden Kinderboekenweek van de Bibliotheek Noord-Veluwe bracht schrijfster Ineke Kraijo bezoeken aan de Ds van Maasschool en de Goede Herder in Wapenveld. Voor de groepen 6, 7 en 8 vertelde ze over haar opa, die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in Dresden tewerk werd gesteld. Na het bombardement op die Duitse plaats wist hij te vluchten. De kinderen waren vol aandacht toen Ineke vertelde hoe haar opa te voet via Tsjechië  in vier maanden tijd Rotterdam wist te bereiken waar hij zijn gezin weer in zijn armen sloot.

Het verhaal van Ineke Kraijo paste naadloos bij het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar. Onder de noemer ‘En toen?’ dook de bibliotheek met kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar in het verleden. Geschiedenis werd op verschillende manieren tot leven gebracht. Ook dus met behulp van schrijvers en illustratoren. Zo kwamen op vijftien scholen in vijf gemeenten op de noordelijke Veluwe in totaal 837 kinderen in contact met elf auteurs en tekenaars van kinderboeken.

Van Ineke Kraijo is bekend dat ze persoonlijke ervaringen of verhalen uit eigen kring gebruikt voor haar boeken. Zo bracht haar boek ‘Over de grens’ in Wapenveld leuke discussies teweeg. Het is het verhaal van een 14-jarig Belgisch meisje waarvan het leven in de zomer van 1914 volledig op de kop wordt gezet omdat de Duitse bezetter complete gezinnen uit elkaar rukt. Op school De Parel in ’t Harde werden de kinderen meegenomen naar 1953. Daar vertelde Selma Noort over haar bekroonde boek ‘De Zee’ en daarmee over de donkere dagen van de Watersnoodramp. Het zijn verhalen die de die de kinderen raakten.

Maar het was natuurlijk niet allemaal zware kost dat de klok sloeg tijdens deze Kinderboekenweek. Ineke Kraijo deed een quiz met de kinderen en vertelde over haar voorliefde voor Ierland en dat ze op hoog niveau heeft geturnd. Natuurlijk werd door één van de leerlingen de vraag gesteld of Ineke nog steeds zo lenig is. En hoppa, daar lag ze al in spagaat op de grond.  Illustrator Tjarko van der Pol bezocht in Elburg de Van Kinsbergenschool. Hij wist alle aanwezigen in te pakken met een beeldende lezing waarbij hij gebruik maakte van allerlei proefjes. Andersom toonde Tjarko zich ook bijzonder enthousiast. Hij was nog nooit in Elburg geweest en is er inmiddels lyrisch over.

De Kinderboekenweek is in het leven geroepen om de kinderen van basisschool te laten ontdekken hoe leuk lezen eigenlijk is. De Bibliotheken in de gemeenten Epe, Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek bieden onder meer boeken, e-books, tijdschriften en activiteiten voor kinderen en volwassenen. Voor kinderen tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis. Niet-leden kunnen gebruikmaken van de collectie en van activiteiten in de Bibliotheek. Alleen voor het lenen van boeken en andere materialen is een lidmaatschap nodig.