bibliotheek epe

PC en internet- en jongerenabonnement bij de bibliotheek

Sinds 1 januari biedt Bibliotheek Noord-Veluwe twee nieuwe abonnementen aan. Het eerste abonnement is speciaal voor het gebruik van de pc’s en internet, het tweede is voor jongeren.

Studie- en werkplekken

Volgens bibliotheekdirecteur Hetty van de Weg passen deze abonnement bij de nieuwe rol van de Bibliotheek Noord-Veluwe. “Een bibliotheek is veel meer dan een boeken uitleen. Steeds meer mensen weten ons te vinden als studie- of werkplek. Vaak nemen ze hun eigen laptop mee en gebruiken ze de wifi, dat is helemaal gratis. Maar soms gebruiken ze onze pc’s, voor internet, Word- en andere bestanden of om te printen. Bezoekers zonder bibliotheekabonnement kochten hiervoor een bonnetje bij de servicebalie.  Maar een groot deel van onze vestigingen kent onbemande uren, bijvoorbeeld de ochtenden. Ook dan kunnen de pc’s en de bestanden gebruikt worden. Leden konden dat al, een uur per dag pc en internetgebruik zit bij het reguliere bibliotheekabonnent in. Maar niet iedereen wil boeken lenen. Daarom hebben we nu het speciale PC en internetabonnement. Voor € 7,50 per jaar kun je 1 uur per dag gebruik maken van de pc, internet, Word en dergelijke. Wil je langer internetten of wil je printen? Dan kun je eenvoudig via iDeal een tegoed op je pas zetten. Daarmee betaal je voor het pc gebruik na dat eerste uur en voor je printjes, kleur en zwartwit. Dit abonnement is een goedkopere en makkelijkere oplossing voor onze bezoekers die alleen maar de pc willen gebruiken.”

Jongeren

De bibliotheek wordt steeds vaker door jongeren gebruikt als studieplek. Enthousiast vertelt Hetty van de Weg verder. “We hebben in Elburg, Epe en Vaassen speciale studiecabines, die gebruikt kunnen worden om alleen of met z’n tweeën rustig te studeren of te lezen. En ook de leestafels worden goed gebruikt. Je kunt rustig werken en hebt toch mensen om je heen.” Twee scholieren in Elburg beamen deze woorden van Hetty van de Weg “We kunnen ons thuis niet goed op de studie concentreren. Het is toetsweek, dus er moet echt gewerkt worden. De bibliotheek is een superfijne plek om te studeren!”.

Hetty van de Weg vult aan. “De bibliotheek heeft jongeren veel te bieden. Ook als je niet meer studeert. Lees eens een spannend boek, of leen een luisterboek. We hebben tijdschriften, ook digitaal via TijdschriftenBieb, en databanken, je kunt bijvoorbeeld gratis oefenen voor je theorie examen. Het Jongerenabonnement zorgt dat jongeren op een betaalbare manier kunnen blijven lezen en luisteren. Voor maar € 29,50 per jaar kunnen 18 tot en met 25 jarigen vrijwel onbeperkt boeken, tijdschriften en dvd’s lenen, een aantal e-books en luisterboeken lenen, gebruik maken van onze online trainingen en van onze pc’s en bestanden.”

De bibliotheek is op de normale tijden geopend, omdat bibliotheken vallen onder essentiële dienstverlening.

Scholieren in Elburg gebruiken een studiecabine omdat ze zich thuis niet goed op de studie kunnen concentreren.