nieuws

Polenreis Oene 2017 – volg ons live op polarsteps / oene-info

 

 

https://www.polarsteps.com/WigbertRiphagen/111688-polen-reis-2017

Reisinformatie Polenreis

22/29 april – Polenreis

Zaterdagmorgen 22 april hopen we in alle vroegte te vertrekken voor onze reis naar Polen. Eerst laden we nog de kleding voor ds. Komisarz. Om 6.30 verzamelen in de Ark en om 7.00 uur vertrek. We gaan met 33 jongeren en 16 ouderen. Een mooie mix. We hebben de luxe van 2 chauffeurs. Het zijn dezelfde chauffeurs als 7 jaar geleden. Nu wilden ze weer graag mee met Oene naar Polen.

 Als we vertrekken hebben we een lange reis van ongeveer 800 km voor de boeg. Gelukkig is het zaterdags niet zo druk op de weg. Ons doel is Noordwest Polen net over de grens. Daar ligt Stettin. In Stettin zijn 2 gemeentes waar we als Oener Kerk contact mee onderhouden. De predikanten zijn ds. Socha en ds. Dziadkoviec. Beiden komen ook op de conferentie in Oene van de St. HOE. In de beide gemeenten van Stettin laten we samen 26 reizigers achter. Die slapen daar bij gastgezinnen. De overige reizigers reizen(1 uur) verder naar het ons bekende Nowogard met de gemeente van ds. Komisarz. Daar lossen we de kleding en 12 reizigers die in Nowogard slapen bij gastgezinnen. De rest van het gezelschap reist verder( 45 min) naar Lobez naar de gemeente van ds. Kowalinski. Ook hij bezoekt de conferentie in Oene. In Lobez slapen 11 reizigers en de 2 chauffeurs. We hopen dat we er zo omstreeks 20.00 uur zijn.

Zondag 23 april gaan we met de gastgezinnen naar de kerk en wachten we af welk programma ze voor ons hebben.

Maandag 24 april vertrekt de bus om 8.00 uur uit Lobez richting Nowogard. Daar pikken we de reizigers op die in Nowogard geslapen hebben. Om 9.00 uur gaan we verder naar Stettin. We hopen daar om 10.00 uur te zijn. We drinken een kop koffie en stappen in de bus voor de reis naar Torun, een rit van 6 uur.

Laat in de middag, ongeveer 16.30 uur denken we in Torun te zijn. Daar willen we de oude stad bekijken en om 19.00 uur melden we ons bij de kerk van ds. Tolwinskie. Ook hij is een bekende in Oene. Hij heeft met zijn gemeente aangeboden dat ze ’s avonds een warme maaltijd voor ons hebben. Dat is echt Poolse gastvrijheid. Ds. Tolwinskie regelt dat er ook gemeenteleden van hun kerk samen met ons eten. Na het eten is er ontmoeting en willen we met onze muziekgroep samen wat zingen. Ja, we hebben een heuse muziekgroep: 2 pianisten; 3 gitaristen; 3 dwarsfluitspeelsters en een violiste. Aan het eind van de avond blijven er 15 jongens/mannen slapen in de kerk en de rest vertrekt naar een hotel. Voor de gastvrijheid ontvangt ds. Tolwinskie een nette gift. Dinsdag 25 april vertrekken om omstreeks 10.00 uur vanaf de kerk richting Lublin. Een rit van 7 uur. In Lublin zijn we te gast bij de gemeente van ds. Jacek Duda. Velen uit Oene kennen hem. De gemeente in Lublin heeft in het buitengebied een conferentieoord waar ruim 50 personen kunnen overnachten. Daar verblijven we. Het heet Kunow-camp.

Woensdag 26 april zijn we daar ook. De jongeren kunnen er sporten en we hopen dat er ook jeugd is van Lublin. We hebben ook de mogelijkheid om ’s middags onze bus te pakken en Lublin te bezoeken. Een heel mooie oude stad. Kunow-camp heeft een klein kerkje waar we kunnen zingen en avondsluiting houden e.d.

Donderdag 27 april vertrekken we omstreeks 10.00 uur richting Krakow. Een rit van 6 uur. ’s Avonds bekijken we de Joodse wijk Kazimierz in Krakow. We slapen in 2 hotels.

Vrijdag 28 april vertrekken we op tijd naar Auschwitz-Birkenau. Hier zijn we de hele dag. Maar dat heb je ook nodig wil je een indruk krijgen wat daar gebeurd is.

Om 18.00 uur eten we een pizza en om 19.00 uur willen we vertrekken richting Oene. We rijden ’s nachts door.

Zaterdag 29 april omstreeks 11.00 uur denken we in Oene te arriveren. Zo heeft u een beetje een indruk waar we tijdens de reis zitten. We hopen dat u (biddend) meeleeft. Het is een lange reis door heel Polen.

Het reiscomité