bibliotheek epe

Sprengen: sprankelende geschiedenis van de Veluwe

Begin mei is er volop aandacht voor de sprengen in Vaassen. Woensdagavond 10 mei geeft Jan Aalbers van de Bekenstichting bij de Bibliotheek in Vaassen een lezing over de sprengen in Vaassen. Zaterdagochtend 13 mei wordt een fietstocht georganiseerd waarbij deze sprengen bezocht worden.

Op de Veluwe liggen veel sprengen: door mensen gegraven bronbeken die met name werden gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en/of voor water voor de wasserijen.

Waar komt al dat water vandaan ? Waarom is het zo schoon ? Sprengkoppen en beekjes met ijsvogel, elrits en beekprik….. en waarom is er zoveel water bij kasteel de Cannenburgh ?  Rodolm, wat is dat eigenlijk ?
Bij de lezing van woensdagavond 10 mei vertelt Jan Aalbers hoe het zit en is er gelegenheid voor het stellen van andere watervragen.

Zaterdagochtend13 mei is er vervolgens een fietstocht naar de sprengen bij Vaassen. De fietstocht is onder leiding van Jan Aalbers. Deelnemers gaan op onderzoek naar de sprengen. Jan Aalbers licht toe en beantwoord vragen. Er wordt ongeveer 10 kilometer gefietst en een eindje gelopen om dicht bij de sprengen te komen. Voor deze gratis toegankelijke fietstocht is het aantal deelnemers beperkt, aanmelden is daarom nodig.

Praktische informatie lezing

Locatie: Bibliotheek Vaassen, Dorpsstraat 48, 8181 BR Vaassen

Datum en tijd: woensdag 10 mei, 19.30 – 21.00 uur

Kosten: € 3,50 p.p. voor bibliotheekleden , € 7,00 voor 1 bibliotheeklid met 1 introducé, € 5,00 voor niet bibliotheekleden

Aanmelden: via de website www.bibliotheeknoord-veluwe.nl

Praktische informatie fietstocht

Verzamel locatie: voorzijde Bibliotheek Vaassen, Dorpsstraat 48, 8181 BR Vaassen

Datum en tijd: zaterdag 13 mei, aanwezig zijn 9.25 uur, start 9.30 uur, eindtijd 12.00 uur

Kosten: gratis

Aanmelden nodig i.v.m. beperkte aantal deelnemers: via de website www.bibliotheeknoord-veluwe.nl

Wat heeft het vele water bij de Cannenburgh te maken met de sprengen in Vaassen? Bij de lezing wordt dit duidelijk.
Wat heeft het vele water bij de Cannenburgh te maken met de sprengen in Vaassen? Bij de lezing wordt dit duidelijk.