nieuws

Steekproef op COVID-19 onder medewerkers vleesverwerkingsbedrijf Achterhoek door GGD Noord- en Oost-Gelderland aanleiding voor verder onderzoek

Deze week heeft GGD Noord- en Oost-Gelderland een uitgebreide steekproef op het coronavirus bij 212 medewerkers van een vleesverwerkingsbedrijf in de Achterhoek gedaan. Op dit moment, woensdag 20 mei 2020, zijn 45 medewerkers positief getest.


Voor GGD Noord- en Oost-Gelderland is dit aanleiding om ook de overige 380 medewerkers te testen en bron- en contactonderzoek te doen. Een groot deel van de besmettingen zijn vastgesteld bij mensen die zowel in Duitsland als in Nederland werken. De Duitse en Nederlandse overheid werken samen om in kaart te brengen hoe de verspreiding van het coronavirus in de grensregio op dit moment is.

Maatregelen om verspreiding in te dammen
In Noordrijn-Westfalen zijn corona besmettingen vastgesteld in een vleesverwerkingsbedrijf. Vroeg signaleren en de vereiste maatregelen nemen zijn belangrijk om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Er is veel verkeer van personeel in de grensregio tussen Duitsland en Nederland. Van de productielocatie in de Achterhoek woont een groot deel van de medewerkers in Duitsland. Dat was aanleiding om op deze locatie een steekproef uit te voeren. Geen van de positief geteste medewerkers had ernstige klachten. Inmiddels zijn zij en hun huisgenoten voor twee weken thuis in quarantaine.

Grensgemeenten in Nederland en Duitsland en inspecties en ministeries zijn betrokken.