Stichting de Ring Epe – Expo Jan Christiaan van Ruyven – kleurrijke verbeeldingen

Kleurrijke verbeeldingen

 Na een succesvolle loopbaan als grafisch ontwerper in Nederland, waarin Jan Christiaan van Ruyven zijn gevoel voor vorm en kleur in dienst stelde van een breed scala aan opdrachtgevers, was het voor hem een natuurlijke volgende stap om door te gaan als vrij kunstenaar. Niet langer om ‘iets’ te verbeelden, maar ditmaal om het plezier van het verbeelden zelf. Schilderen bleek voor hem het ideale medium.

In het begin verloochende hij zijn ‘afkomst’ nog niet helemaal. De grafische elementen doken ongewild op. Een ietwat concrete vorm van kunst eigenlijk. Al gauw echter kregen kleuren in al hun schakeringen meer invloed en durfde hij zich aan meer abstracte vormen te wagen. Wát een ontdekking. Gewoon je eigen weg kunnen volgen en zo een kleurrijke, fictieve wereld creëren.

Zijn inmiddels wonen op de ‘campagne’ in Frankrijk heeft zeker tot die ontwikkeling bijgedragen. De natuur onder handbereik kan hem haast niet anders dan inspireren. De spannende wolkenpartijen, het beweeglijke water van de rivier, de kleurveranderingen van de bomen. Spannende en harmonieuze kleurschakeringen, vaak ontdekt tijdens het wandelen met zijn hond. De elementen die elkaar altijd weer de ruimte gunnen.

‘Wat is de diepere betekenis van je werk? Je inspiratiebron?’ Een vraag die aan vrijwel iedere kunstenaar wordt gesteld. Vaak is het antwoord bijna een verhaal om het verhaal. Het is ook minder interessant om te zeggen: “Ik schilder gewoon omdat ik het niet laten kan. Omdat ik opdoemende beelden en kleuren vorm wil geven.”

En tóch is dat wat  hij in feite doet. Zijn eigen fantasie zijn werk laten doen. Schilderen om te schilderen. Met als resultaat een andere, kleurrijke verbeelding van de zichtbare werkelijkheid. Een nieuwe werkelijkheid die hij graag met anderen wil delen.

Toevoeging:

Als een contrastrijke aanvulling op het werk van Jan Christiaan van Ruyven exposeert Erica Hadjidakis haar opjecten van 2 augustus t/m 1 september. Tevens zal ze op 2 augustus een lezing houden over haar werk