bibliotheek epe

Stof tot nadenken bij lezing Pieter Siwabessij

De primeur van de eerste lezing in de nieuwe bibliotheek in Vaasen was donderdagavond 28 oktober voor Pieter Siwabessij. De geschiedenisdocent en derde generatie Molukker vertelde over de complexe geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Emotie voelbaar

Al ver voor aanvang druppelden de eerste mensen binnen. Met koffie of thee en een stuk traditioneel Indische spekkoek konden zij zich alvast voorbereiden op wat zou komen. 

In de volle zaal was een gemêleerd gezelschap aanwezig. Jong en oud, Molukse achtergrond of niet, iedereen luisterde geboeid naar het verhaal van Siwabessij. Juist de aanwezigheid van 2e generatie Molukkers maakte de emotie, die nog altijd rondom dit thema hangt, voelbaar. Het publiek toonde zich zeer betrokken en stelde veel vragen. Zo ontstond er dialoog, die na afloop door veel mensen in een ongedwongen sfeer voortgezet werd. Iedereen ging met voldoende stof tot nadenken naar huis. “Laten we leren van de geschiedenis en het in de huidige tijd, met andere mensen die als vreemdeling naar Nederland komen, anders doen!”, concludeerde een van de bezoekers na de lezing.

Erkenning

Pieter Siwabessij wil dat Molukkers erkenning krijgen en worden gezien en gehoord. Ook is het belangrijk dat Nederlanders hun eigen geschiedenis kennen. Er moet in de Nederlandse geschiedenisboeken meer aandacht komen voor de geschiedenis van de Molukse gemeenschap. Daarom geeft Pieter Siwabessij lezingen en gastlessen over dit onderwerp.

Bibliotheek Noord-Veluwe organiseerde de lezing in Vaassen in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Deze avond was al snel uitverkocht. Om iedereen toch de kans te geven om de lezing bij te wonen, wordt begin 2022 een herhaling georganiseerd. 

Fotobijschrift: Pieter Siwabessij boeide het publiek in bibliotheek Vaassen met zijn verhaal over de Molukse gemeenschap in Nederland

biblio