nieuwsveluvine Nunspeet

Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker De scheepsjongens van Bontekoe aan in nieuwe familietheatervoorstelling

Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker De scheepsjongens van Bontekoe aan in nieuwe familietheatervoorstelling
Yari van der Linden, Rosa Weekers e.a. in remake van bekend jeugdboek

In het voorjaar van 2023 brengt Theatergroep De Jonge Honden het boek De scheepsjongens van Bontekoe, geschreven in 1924 door Johan Fabricius, op de planken. Wessel de Vries schrijft het script, de regie is in handen van Jolmer Versteeg en de cast bestaat o.a. uit acteurs Yari van der Linden (Dirty Lines, Flikken Maastricht), Annabelle Hinam en Rosa Weekers. Rolf, Hajo en Padde gaan als scheepsjongens mee op een VOC-schip. Deze bootreis naar Azië ontaardt in een scheepsramp (1618), ver van huis, en ontpopt zich tot een groots avonturenverhaal. Theatergroep De Jonge Honden vertelt het verhaal opnieuw, met de kennis van nu en een blik van deze tijd. De voorstelling is voor het eerst te zien op vrijdag 10 februari in Veluvine in Nunspeet en tourt tot begin mei 2023 in Nederland.

Beroemd boek bevraagd
Bijna een eeuw staat De scheepsjongens van Bontekoe hoog in de Nederlandse jeugdboeken-ranglijst. Het boek is de afgelopen eeuw onder andere in het Engels, Duits en Fries vertaald. De groeiende aandacht voor de onderbelichte keerzijden van dit deel van de Nederlandse geschiedenis voeden de urgentie om in de voorstelling een eigentijdse draai te geven aan dit avonturenboek. Door de ogen van de jonge cast en makers wordt dit verhaal, dat zich afspeelt in de koloniale tijd, bevraagd en opnieuw verteld.

Regisseur Jolmer Versteeg: “De scheepsjongens van Bontekoe is een goed geschreven en spannend avonturenboek, maar waarin ook aannames en vooroordelen worden beschreven die niet meer stroken met de tijd waarin we leven. Wij, makers en acteurs van deze voorstelling, verslonden het boek toen we jong waren en namen het boek voor waar aan. Inmiddels zijn we ouder en kijken we met andere ogen naar dit bekende jeugdboek. In de theaterbewerking bevragen we de inhoud van het boek, en daarmee ook ons eigen perspectief op deze geschiedenis.”

Talentvolle, jonge cast
Acteurs Pleun de Roode, Yari van der Linden en Annabelle Hinam spelen de drie scheepsjongens. De overige rollen worden vertolkt door Jelle Mensink, Annabelle Hinam en Miracle van de Ruit. Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra componeren de muziek. Videokunstenaar Wieger Steenhuis ontwerpt animaties en digitale beelden en werkt voor deze productie met de technologie van real-time rendering. Een innovatieve techniek die op dit moment voornamelijk in de game industrie wordt gebruikt.

Over de voorstelling
Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië. Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is. Maar als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden. Tijdens hun zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk van huis zijn gegaan. Een voorstelling die vragen oproept over thema’s die nu spelen. Met welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten? En wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken?