veluvine Nunspeet

Toneelstuk Gare de Lyon in Veluvine

Twee jonge geliefden nemen op het Gare de Lyon afscheid van elkaar. Zij stapt op de trein naar Marseille om van daaruit per boot te proberen Marokko te bereiken. Hij speelt een belangrijke rol in het verzet en voelt zich verplicht in Parijs te blijven. Op zaterdag 30 april staan Jette van der Meij en Bartho Braat (bekend van o.a. Goede Tijden, Slechte Tijden) op de planken in Veluvine met een toneelstuk van Wies Venmans: ‘Gare de Lyon’.

Het verhaal gaat over Rachel en Gerard, twee jonge geliefden in Parijs in 1942. Als de Duitsers de stad bezetten, verandert hun leven radicaal: Rachel moet als Jodin de stad ontvluchten, Gerard blijft omdat hij als belangrijk verzetsman niet kan worden gemist. Ze spreken af om elkaar na de oorlog te treffen op het station waar ze afscheid nemen, Gare de Lyon. Maar het leven loopt anders. Pas dertig jaar later zien zij elkaar als getrouwde mensen terug. Het weerzien is emotioneel en eindelijk wordt duidelijk waarom ze zo lang van elkaar gescheiden zijn gebleven. Hun hereniging krijgt een dramatische wending als de vrouw een onvoorstelbare ontdekking doet. Een prachtig stuk over de kracht van verloren liefde.

Zowel Van der Meij als Braat zijn na de oorlog geboren, in respectievelijk 1954 en 1950. Toch speelde de oorlog een belangrijke rol in hun levens. Van der Meij: “Mijn vader heeft als 22-jarige gevochten op de Grebbeberg en zijn allerbeste vriend naast hem zien sterven. Mijn moeder heeft op haar zeventiende moeten evacueren vanuit Arnhem, ze is naar de Achterhoek gevlucht. Negen jaar na de oorlog werd ik geboren en ik heb de pijn van mijn ouders heel erg gevoeld en meegekregen. Er waren geen huizen na de oorlog, mijn ouders woonden met de zus van mijn moeder en de hele familie in een huis. Maar gesproken over de oorlog werd er niet veel. Mijn ouders waren bezig met alles weer opbouwen, ze richtten zich liever op de toekomst.”

Bij Braat thuis was 4 mei een moeilijke dag. “Mijn moeder begon altijd te huilen. Ik wist als kind: dat is de oorlog. Mijn opa is huisarts geweest en heeft in 1940 in de meidagen in Valkenburg – daar is ook erg gevochten – als enige arts over het slagveld gekropen om gewonden te redden. Dat verhaal heeft dikke indruk op mij gemaakt, mijn opa was mijn held. Na de dood van mijn moeder, een jaar of tien geleden, is haar dagboek uit de oorlog tevoorschijn gekomen. Dat heeft mijn zus uitgegeven. Het is een alledaags verhaal over hoe mijn ouders de oorlog probeerden door te komen. Mijn vader trok op een fiets met houten banden de polder in bijvoorbeeld. Eén keer waagde ik het om te zeggen dat ik iets vies vond, dat ik nog liever tulpenbollen at. Ik kreeg meteen een draai om mijn oren, dat was foute boel.”

Het tijdloze liefdesverhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en is zodoende in de geest van de 4/5 mei vieringen ieder jaar weer actueel. “Die oorlog was wel toen, maar het gaat ook heel erg over nu. Nog steeds moeten mensen vluchten omdat hun dorp of stad gebombardeerd wordt. Wat gebeurt er dan als je van elkaar gescheiden wordt?”, aldus Van der Meij.

De voorstelling Gare de Lyon met Jette van der Meij en Bartho Braat vindt plaats op zaterdag 30 april om 20:15 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 24,00 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Foto: Kasper de Bont