Veluvine komt met 3 nieuwe namen

Oorlogswinter (10+), 3 miljoen voetstappen naar Sicilië en Christel de Laat zijn toegevoegd aan het programma van theater Veluvine in Nunspeet.

De spannende familievoorstelling Oorlogswinter (10+) van Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle is op vrijdag 4 februari te zien in Veluvine. Deze toneelvoorstelling is gebaseerd op Oorlogswinter van Jan Terlouw, Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar hij komt er al snel achter dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter (die van 1945) raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Michiel probeert de lange winter zo goed mogelijk door te komen, maar komt steeds meer alleen te staan. Zijn vader wordt opgepakt en zijn zus praat haar mond voorbij. Wie kan Michiel eigenlijk nog wel vertrouwen? Oorlogswinter (10+) gaat over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en nergens ben je écht veilig.

Foto: Jan Amse.

Op zoek naar geluk
Op donderdag 13 januari neemt actrice, theatermaakster en schrijfster Nhung Dam je mee op reis tijdens de voorstelling 3 miljoen voetstappen naar Sicilië. In de Coronaperiode heeft ze elke dag gewandeld. Met het aantal afgelegde kilometers zou ze op Sicilië aangekomen kunnen zijn, al heeft ze in werkelijkheid Amsterdam niet verlaten. Deze indrukwekkende, eigenzinnige voorstelling gaat over zoeken naar geluk, over leven, over onmacht en over schoonheid. Een hoopgevende ode aan de fantasie, vol lichtheid en humor, door Nhung gespeeld en door Koos Terpstra geregisseerd. De tekst schreven ze samen. Een voorstelling over de ontdekking dat het leven dichtbij huis zoveel schoonheid biedt die je normaal nauwelijks opmerkt. Weilanden vol koolzaad en fluitenkruid, paaiende karpers, gierzwaluwen, gebrek aan plasplekken, rabarberjam die een boer te koop aanbiedt in een kraam langs de weg. Geen superromantisch verhaal over de natuur, maar over angsten die bezworen moeten worden. En over de liefde, natuurlijk. Want je kunt voor alles bang zijn. Bang om afgewezen te worden. Bang om alleen te sterven. Bang er niet bij te horen. Bang je huis te verliezen. Bang om opnieuw te beginnen. Maar dat gaan we niet doen. Wees niet bang. Niet meer in de schaduw staan of je verstoppen. Op zoek naar het geluk.

Foto: Imke Panhuijzen

Irritante kinderen
In Hoe dan?!, alweer haar derde voorstelling, gooit de Brabantse comédienne Christel de Laat op donderdag 17 februari zonder gêne haar frustraties op tafel.  Moeiteloos pakt ze de draad op van haar vorige shows en vertelt op volstrekt eigen wijze over haar worsteling met het leven. Dat resulteert als vanouds in weergaloos hilarische verhalen. Over irritante kinderen de gekmakende bureaucratie, de ellende van bevolkingsonderzoeken, en niet te vergeten haar eigen fysieke ongemakken. Want Christel spaart niemand, ook zichzelf niet! Een avond boordevol dolkomische verhalen en liedjes, waarna de toeschouwer met Christel verzucht: ‘Hoe dan?!’

Kaarten voor de nieuwe voorstellingen van 2022 zijn te koop via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Foto: Rijk in Beeld