nieuws

Verzameling mini boekjes bij de bieb in Vaassen

Woensdagmiddag 19 juni toont mevrouw Sedoeboen enkele favoriete onderdelen van haar verzameling mini boekjes, kleine boekjes en kleine notitieboekjes bij de bibliotheek in Vaassen. Kom tussen 14.30 en 16.00 uur kijken naar de leukste boekjes uit haar verzameling.

Mevrouw Sedoeboen begon met het verzamelen van mini boekjes vanwege de toen beperkte ruimte en de oneindige mogelijkheden als liefhebber van boeken. “Mijn ouders zijn als KNIL militair gezin in 1951 naar Nederland gekomen met een beperkte ruimte voor persoonlijke items. Ze moesten een keuze maken, als man en vrouw en twee kleine dochtertjes. Alles moest passen in een hutkoffer, dat ook wel de Peti Kompani wordt genoemd. Een moeilijke keuze voor een gezin met 2 kleine kinderen. Maar wat ze het allerbelangrijkste vinden is hun bijbel, hun gids in moeilijke tijden en voor in het onbekende. Gegeven bij hun trouwen door mijn grootouders op de kampung hun geboortedorp op de Molukken. Naar aanleiding van hun verhaal heb ik toen een miniatuur gemaakt. Daarin heb ik een opstelling gemaakt van hun hutkoffer, heel herkenbaar in de Molukse gemeenschap. Zo ook een klein bijbeltje.”

Over de verzameling vertelt mevrouw Sedoeboen “Het zijn klein formaat boekjes en ook notitieboekjes waar meestal in geschreven is. Soms met een potloodje en soms niet. Het is ook interessant wat voor notities men belangrijk vindt om te noteren. Ik verzamel ze in alle talen en tot een bepaald formaat. Hoe kleiner het boekje is, hoe leuker de vondst wordt.”

Enkele speciale boekjes in de verzameling van mevrouw Sedoeboen zijn:

  • Alkitab, het Maleis woord voor bijbel die je met een vergrootglas moet lezen 
  • Joods bijbeltje met een typisch joods bewerkte omslag 1970.
  • Shakespeare, Romeo and Juliet / Midsummer’s Night’s Dream 1932
  • van Goor’s Maleis woordenboek
  • Little Australian Library gekocht in Australië 1983
  • Christmas Carol uit 1928

Nieuwsgierig geworden? Kom woensdagmiddag 19 juni tussen 14.30 en 16.00 uur naar de bibliotheek in Vaassen, Dorpsstraat 48, 8171BR Vaassen. Entree is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

De middag wordt georganiseerd in het kader van de ontmoetingstafel, een initiatief van de Bibliotheek Noord-Veluwe.

Eigen foto van mevrouw Sedoeboen, toestemming voor gebruik.

Mevrouw Sedoeboen toont een deel van haar verzameling mini boekjes bij de bibliotheek in Vaassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.