bibliotheek epe

Vijftienhonderd kids maken kennis met Coco

Corona doet beroep op creativiteit tijdens Nationale Voorleesdagen

Geen blije groepen peuters in de vestigingen van de Bibliotheek Noord-Veluwe, geen bibliotheekmedewerkers op bezoek bij de diverse kinderopvanglocaties. De Nationale Voorleesdagen – dit jaar van 20 tot en met 30 januari – zijn door de maatregelen rond corona compleet anders verlopen dan in voorgaande jaren. Maar het voorleesfeest werd er niet minder leuk om, want digitaal bleek er heel veel mogelijk.

Het was de achttiende editie van de Nationale Voorleesdagen, een project om het voorlezen te stimuleren aan kinderen van 0 tot en met 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen of net bezig zijn te leren lezen. Een belangrijk project ook, want voorlezen heeft een positief effect op de woordenschat van kinderen en ook op spelling en tekstbegrip.

Het voorleesboek dat dit jaar centraal stond was het Prentenboek van het Jaar: ‘Coco kan het’, dat is geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen uit het Veluwse Oene. Het boek gaat over de babyvogel Coco, die het heel spannend vindt om voor het eerst zijn vleugels uit te slaan maar na een zetje van moeder ontdekt dat vliegen echt heel leuk is.

In het werkgebied van de Bibliotheek Noord-Veluwe maakten uiteindelijk zo’n vijftienhonderd kinderen kennis met Coco. Dat kon omdat digitaal alle registers werden opengetrokken. Zo was er een speciaal liedje over Coco geschreven dat kinderen bijvoorbeeld via Spotify of YouTube konden meezingen en -dansen. Op de website van de Bibliotheek Noord-Veluwe werden linkjes naar filmpjes geplaatst waarin Coco wordt voorgelezen en naar knutsel-ideeën om te downloaden. 

Kinderopvangorganisaties die ervoor hadden ingeschreven ontvingen een Voorleestas met daarin materialen zoals het Prentenboek van het Jaar met bijbehorend vingerpopje van Coco en verwerkingsopdrachten. De bibliotheek heeft dit jaar ongeveer vijftig van deze Voorleestassen verspreid. Daarnaast was er de online workshop Wapperkids, voorlezen met gebaren. Onder het motto ‘niet bang, niet raar, vlieg mee met een gebaar’, maakten veel pedagogische medewerkers  er met deze workshop een interactief voorleesfeestje van.

Vanuit de Kinderopvang kreeg de Bibliotheek Noord-Veluwe veel positieve reacties. Over ouders bijvoorbeeld die die thuis met knutsel-ideeën aan de slag waren gegaan. En ook over kinderen die op de opvang mee hadden gedaan aan ‘vliegwedstrijden’ in het speellokaal en vetbollen hadden gemaakt en verrekijkers om vogels te kunnen spotten.

Ook bij BSO de Wereldkinderen in Wezep is druk geknutseld rondom de Nationale Voorleesdagen