nieuws

voorjaarstentoonstelling Stichting de Ring – ‘25 jaar OAD’


Stichting Open-Atelierdagen Noordoost-Veluwe 25 jaar.

In 1995 zijn de open atelierdagen begonnen in Epe, maar al na korte tijd werd het verzorgingsgebied vergroot naar de gehele Noordoost-Veluwe met de plaatsen Hattem, Wapenveld, Heerde,  Vaassen, Emst en in sommige jaren ook Wezep.

Het aanbod van open atelierdagen in Nederland is tegenwoordig zonder meer groot te noemen. Liefhebbers kunnen bijna elke week wel terecht bij een kunst- of atelierroute. Dat was in 1995 wel anders. Onze OAD was een van de eersten in Nederland.

Met de toename van het aantal kunstroutes was het niet meer vanzelfsprekend dat wij op veel bezoekers konden rekenen.

De beste manier om gezond te overleven was door je in positieve zin te onderscheiden van de gemiddelde kunstroute in Nederland. De stichting heeft daarom al jaren geleden gekozen voor een serieuze toelatingstoetsing voor nieuwe en herintredende deelnemers. Het doel was om daarmee een aantrekkelijk basisniveau van de geboden kunst te bieden voor de bezoekers.

Daarnaast werd ieder jaar een boekje in handzaam formaat uitgegeven met daarin afbeeldingen van een werk van elke deelnemende kunstenaar, met daarbij de bereikbaarheidsgegevens en daarnaast een losse routekaart. Jarenlang waren dit prachtige boekwerkjes met een hoge kwaliteit van foto’s kleuren en druktechniek. Voor velen waren de boekjes heuse collector’s items.

In 2018 hebben we helaas afscheid moeten nemen van het vertrouwde boekje. Kostentechnisch was het niet meer verantwoord. Daarvoor in de plaats kwam een mooi uitgevoerd vouwblad waarbij de routekaart en de informatie over de deelnemende ateliers werden geïntegreerd. Minder kostbaar, maar nog steeds van hoge kwaliteit en heel praktisch.

Het is een voorrecht dat de Noordoost-Veluwe is bedeeld met zo’n groot aantal enthousiaste kunstenaars in vele disciplines.  Nog steeds hebben we jaarlijks  vele tientallen deelnemende ateliers die over het algemeen een aantrekkelijke kwaliteit en vakmanschap laten zien.

Feest moet je vieren.

Begin oktober hebben we natuurlijk onze jaarlijkse open atelierroute. Dit jaar met een extra feestelijk tintje. Te beginnen met de voorjaarstentoonstelling “25 jaar OAD” in de Ring in het Gemeentehuis in Epe. Maar liefst werk van 46 deelnemende kunstenaars en een extra vitrine met historisch materiaal uit vervlogen OAD-dagen zijn te bezichtigen.

De expositie in de Ring wordt woensdag 10 april 2019 om 19.30 uur geopend door wethouder Jan Aalbers.

De expositie loopt van 11 april t/m 17 mei 2019.

Openingstijden de Ring, dinsdag t/m vrijdag van 10 – 16 uur.

Kijk voor meer informatie op www.deringepe.nl