nieuws

Warmtepomp en laadpalen voor Veluvine

Nunspeet – Veluvine Nunspeet zet deze zomer belangrijke stappen in de verduurzaming van het gebouw. Zo zijn er recent twee laadpalen geplaatst voor de elektrische bussen van Stichting Welzijn Nunspeet en zal vanaf 17 juli worden begonnen met de implementatie van warmtepompen.

Nu de huidige koelmachine aan vervanging toe is, heeft Hellebrekers een oplossing bedacht om de koeling en verwarming van Veluvine met een warmtepomp te realiseren. Met de huidige elektrische aansluiting van de koelmachine is het ook mogelijk de koelmachine te vervangen voor een warmtepomp. De implementatie van warmtepompen is in 2020 gerealiseerd bij de buren Nuborgh College. De warmtepomp bespaart circa 18.000 m3 gas. Dat is ongeveer 50% van het verbruik van Veluvine. De rest van het gasverbruik blijft voor verwarming van tapwater (douches) en verwarming van het gebouw op koude winterdagen. Voor de warmtepomp is, in plaats van het gasverbruik, wel elektriciteit nodig en dat is circa 45.000 kWh.

Directeur a.i. Koos Meijerink licht toe waarom de verduurzaming zo belangrijk is: “We streven er naar Veluvine – binnen onze financiële mogelijkheden – waar mogelijk te verduurzamen en het energieverbruik terug te dringen. We hebben een belangrijke maatschappelijke functie en nemen onze verantwoordelijkheid daarin. Dat doen we onder andere door het beter isoleren en optimaliseren van ons verwarmingssysteem, goed monitoren van ons energieverbruik en door verlichting te vervangen door energiezuinige LED verlichting. Het gebouw is gelukkig goed geïsoleerd en we hebben al 562 zonnepanelen op ons dak die jaarlijks 133.000 kWh elektriciteit produceren. Een belangrijke stap die we nu zetten is het laten installeren van twee warmtepompen die we mede dankzij toekenning van ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing) kunnen realiseren.”