nieuws

Welsumse Karmse / VvV 100 jaar – Van ton-kruien naar brakke brunch in 100 jaar

Van ton-kruien naar brakke brunch in 100 jaar

 Dit jaar bestaat de Vereniging voor Volksvermaken (VvV) , bekend van de Welsumse Karmse 100 jaar. Het weekend van 4, 5 en 6 augustus staat weer bol van de verschillende activiteiten. Stond er vroeger hard schaatsen, ton-kruien en eierdragen op het programma, tegenwoordig zijn er live bands, theater optredens , trekker trek en een brakke brunch.

Ongewijzigd is de ouderwetse gezelligheid en een aanbod dat voor de hele familie aantrekkelijk is. De toegang is ook nog steeds gratis.

Speciale trekkers

Op vrijdag trappen de trekkers tijdens de TrekkerTrek af. Bijzonder is dat juist de smalspoortrekkers, die dagelijks gebruikt worden in het werk in de fruitteelt, de boomgaard verlaten en zich op het wedstrijdterrein tonen. In de avond is er in de sfeervolle ingerichte tent als vanouds feest, Dreamcast het dynamische trio komt live spelen.

Volle zaterdag

Zaterdag kunnen de vroege vogels al terecht op de gezellige jaarmarkt. Mocht je zelf nog wat willen verkopen, meld dit dan snel via jaarmarkt@welsumsekarmse.nl. Extra leuk is dat circustheater Knal te zien is tijdens de jaarmarkt.  Drie broers en één zus,circustheater met ballen, kegels, diabolo’s, hoge-, lage,- en stuntéénwielers. De shetland-aanspanningen strijden op het pionnenparcour vanaf 10.30 uur. Behendigheid, dressuur en vakmanschap komen er aan te pas bij deze combinaties. Spannend om te zien en de kleintjes vinden de pony’s aaien altijd een feest.

Andere behendigheid wordt gevraagd tijdens het darttoernooi voor koppels. Een druk bezocht onderdeel waarvoor je per koppel nog kunt opgeven via info@owdk.nl. Binnen in de tent wordt er geconcentreerd gespeeld.

Optocht met steltlopers

Vanaf 19.00 uur is het weer tijd voor de traditionele kermisoptocht. Buurten, vriendengroepen of jeugdclubs verzorgen met elkaar een kermis wagen en presenteren deze tijdens een rondgang door het dorp.  De steltenlopers van Merchtem laten een oud gebruik zien tijdens de optocht. Bijna jaarlijks werd de dorpskern overstroomt door de Molenbeek en waren de inwoners afgesloten van de buitenwereld. Op stelten konden de slimme inwoners op deze wijze hun isolement doorbeken en het nabijgelegen Merchtem bereiken. Na de rondrit over oa de IJsseldijk komen alle wagens samen op het kermisterrein en geeft de vakjury haar commentaar en reikt de felbegeerde bekers uit.

De avond belooft weer een ongekend feestelijke muzikale happening te worden. Coverband NOAH treedt met veel energie en enthousiasme op. Hun specialiteit is al 17 jaar lang een feest te maken van elk optreden. Zet DJ Sander daarnaast in het programma en het is zeker, dit wordt een top avond.

Brakke Brunch

De zondag is echt familiedag, voor werkelijk iedereen is er wat te doen. Nieuw dit jaar is de ‘brakke brunch’ waarmee om 13.00 uur het programma geopend wordt. Al 150 mensen hebben zich opgegeven om gezellig mee te eten en zich klaar te maken voor de laatste Karmse dag. Als je ook nog wilt meedoen vergeet je dan niet op te geven via vvvwelsum@gmail.com omdat het aantal plaatsen beperkt is.

Zondag Familiedag

De middag is goed gevuld met oa doelschieten, ringsteken, pony rijden, kermis terras met live muziek. Huub, Henk en Harrie spelen een gevarierd arsenaal aan feestelijke golden oldies. Theater Vladimir treedt op met de show ‘aperots’. Met een speciale uitkijkpost hoopt Vladimir zijn ideale droomprinses te vinden (zorg dus dat je erbij bent) In de mast begint de uitdaging met de zwaartekracht; ijzingwekkende hoogten, bloedstollende valpartijen.

Feestavond

De dynamische Perfect Showband zorgt voor een onvergetelijke avond als perfect slot van drie dagen feest. Bijzonder is dat bij deze band altijd blazers meedoen. Ze worden ook wel de meest succesvolle band uit het Oosten genoemd door hun veelzijdigheid en dynamiek.

Met 100 jaar ervaring hoopt de Vereniging voor Volksvermaken van Welsum weer een ouderwets gezellig feestweekend neer te zetten. Wil je het hele programma nog even zien, of via de vele foto’s een indruk krijgen? Op de www.welsumsekarmse.nl  of facebook/ welsumse karmse kun je alles volgen.