nieuws

Welzijn in lockdown. Zo gaat Koppel-Swoe te werk

Afgelopen maandag waren we net gestart met het schrijven van onze nieuwsbrief met onze activiteiten voor december en januari toen ook ons de berichten bereikten over een nieuwe lockdown. Even een pas op de plaats dus. De nieuwe maatregelen zijn voor veel mensen een domper. Maar het is een feit. We pakken op wat nodig is en voeren uit binnen de grenzen wat kan. Kortom: ook nu staan we voor je klaar!

Verbinding blijven zoeken
Verbinden in een tijd waarin we juist gedwongen worden om fysiek afstand van elkaar te nemen is meer dan ooit nodig. Onze buurt-steunpunten blijven beschikbaar: op afspraak en voor besloten groepen. Een gedeelte van onze vaste bezoekers geeft aan het spannend te vinden om in groepen samen te komen, omdat zij onder andere tot de risicogroep behoren. Daarom vervallen tot 19 januari alle reguliere groepsactiviteiten voor volwassenen en ouderen en schakelen we, samen met onze vrijwilligers, opnieuw over op Welzijn-op-maat. Daarover verderop meer.

Ons kinder- en jongerenwerk gaat wel door in/rondom de buurt-steunpunten. Ons jongerenwerk organiseert in de kerstvakantie ook nog geweldige online activiteiten voor jongeren. Hierover volgt meer informatie. Op dit moment zetten we samen met de gemeente Epe daarvoor de puntjes op de i. We zullen je via onze agenda op de hoogte houden van nieuwe activiteiten en ontwikkelingen.

Daarnaast bieden we -waar mogelijk- onze diensten weer telefonisch en/of online aan. Zo blijft bijvoorbeeld het Formulierenteam actief of kan het Juridisch spreekuur-Wetswinkel je helpen bij urgente zaken.

Wat is Welzijn-op-maat? 
Welzijn-op-maat is coronaproof en bestaat uit 1-op-1 (telefonisch, online of live) contact of contact in een (kleine) besloten groep. Alle mensen, die gebruik maken van één van onze diensten of bezoeker zijn van een buurt-steunpunt worden door onze sociaal werkers of vrijwilligers persoonlijk benaderd. In dat contact inventariseren we wat we in deze tijd kunnen doen om het welzijn van onze (vaak kwetsbare) inwoners te kunnen blijven waarborgen. Daaruit vloeit bijvoorbeeld: onderling verbinden van bezoekers van onze Buurtkoffies of de geplande activiteit op Eerste kerstdag om contact met elkaar te houden. Drinken we via Whatsapp videobellen koffie met een groepje buurtbewoners. Organiseren we een online quiz voor jonge mantelzorgers. Of lezen we kinderen online voor.

Wat kan jij doen?
Eén ding is zeker: samen staan we sterk én samen moeten we het doen! We zijn daarom ook ontzettend blij met alle vrijwilligers, die zich, ondanks dat een deel zelf tot de risicogroep behoort, toch inzetten voor anderen. Vraag jij je af wat jij kan doen? Ik breng graag drie dingen onder je aandacht.

#1 Babbelpost 
Babbelpost is een nieuw initiatief dat door EpeDoet! en Rotary Epe is bedacht. Babbelpost draait om aandacht voor elkaar door middel van kaartjes. Vind je het leuk om in contact te komen met anderen en kaartjes te ontvangen? Geef je op via www.epedoet.nl/babbelpost. Een kaartje bij iemand bezorgen kan heel makkelijk. Zie je dit icoon op de stoep voor een huis, dan vinden die bewoners het leuk om contact te hebben met mede-bewoners. Gooi een kaartje door de brievenbus of laat je kind een mooie tekening te maken. Zo kun je met een klein gebaar groots effect hebben. Doe je mee? www.epedoet.nl/babbelpost

#2 Vraag aan een ander hoe het gaat
Vraag regelmatig aan familieleden of buurtgenoten hoe het met ze gaat en of ze hulp nodig hebben. Je kunt ook altijd contact opnemen met ons als je je zorgen maakt. Of het nu je eigen zorgen zijn of zorgen om iemand anders. Ook in deze lockdown staan onze gebiedsregisseurs, sociaal werkers en vele vrijwilligers weer voor alle inwoners van de gemeente Epe klaar met een luisterend oor, denken we mee met het oplossen van je probleem of bieden we een helpende hand!

#3 De handen uit de mouwen steken
Wil én kun je iets voor iemand anders betekenen? Hou dan ook de oproepen op www.epedoet.nl in de gaten of neem contact met ons op via 0578-67 67 67. Via EpeDoet! zullen we vraag en aanbod weer opnieuw aan elkaar verbinden. In de vorige lockdown hielpen we mensen met de hond uitlaten, boodschappen doen, een dagelijkse contactmoment et cetera. Ook andere organisaties in de gemeente Epe die met vrijwilligers werken en een (extra) helpende hand nodig hebben, kunnen gebruik maken van de diensten van EpeDoet!

Zoals gezegd: samen staan we sterk en komen we deze coronaperiode door. Tot slot, ik wens je (mede namens al mijn collega’s) fijne feestdagen, een goed uiteinde en een gelukkig 2021. Pas goed op jezelf en blijf gezond!

Hartelijke groet,

Marian Kemper
directeur bestuurder Koppel-Swoe