‘Wij zijn op zoek naar nieuw leger van vrijwilligers’
’T HARDE – Bij het Artilleriemuseum ’t Harde is men naarstig op zoek naar een nieuw leger vrijwilligers. Daar is een stel belangrijkere redenen voor. Zo wordt het museum (gelegen op ‘Legerplaats bij Oldebroek’) steeds vaker gevonden door mensen die geïnteresseerd zijn in het leger. Ook vinden er veel kinderfeestjes plaats en worden er educatieve programma’s ontwikkeld voor jongeren.
Het Artilleriemuseum (ook wel Historische Collectie Korps Veldartillerie genoemd) is verdeeld over een viertal paviljoens. Daar is chronologisch zeer veel interessante informatie te vinden over al het geschut dat er door het Nederlandse leger gebruikt werd. De periode loopt van de Romeinse Tijd naar het moment dat het buskruit uitgevonden is, via de Tweede Wereldoorlog, de inzet in Nederlands-Indië tot aan de operationele legerdeelname in landen zoals Kosovo, Irak en Afghanistan.
Dolf Moesker uit Hattem en Renze Pijpker uit Epe zijn twee van de enthousiaste vrijwilligers die hier vaak te vinden zijn. Ze vertellen over de bijzondere historische collectie die in ’t Harde te zien is. “Bij ons zijn vele verschillende kanonnen en andere indrukwekkende geschutopstellingen te zien. Soms zijn die wel eeuwen oud. Maar er is ook veel jongere artillerie te bewonderen bij ons. Enkele pronkstukken? Een 105 mm Houwitser M2A1 en een 1-tonner van het vuurregeling centrum.” Het Artilleriemuseum is verder continu bezig om de interesse van de bezoekers te wekken door vernieuwingen te blijven doorvoeren. “Via ons kenniscentrum en onze bibliotheek kunnen bezoekers zich in een bepaald thema verdiepen.”
Gezocht: receptiemedewerkers
Vanwege al die vernieuwingen is dit bijzondere museum naarstig op zoek naar een nieuw leger van vrijwilligers, vult Bart Rosengarten veelzeggend aan. Hij is voorzitter van het museumbestuur. “Alle bezoekers, groot of klein, worden door onze receptiemedewerkers ontvangen en begeleid. Voor onze receptie zoeken wij nog vrijwilligers. Zij zijn ons visitekaartje. Zij zorgen ervoor dat iedereen met genoegen terugkijkt op dit museumbezoek. Ook belangrijk? De functie van receptiemedewerker (of gastheer/-vrouw) is interessant en veelzijdig. Het levert naast de interessante contacten ook een boeiend sociaal netwerk met andere vrijwilligers op. Ben je dus geïnteresseerd en wil je ook vrijwilliger worden? Meld je dan aan via het mailadres hckvaoldebroek@gmail.com.”
Juist in deze tijd (lees: de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor het defensiebeleid) kan dit museum een nog grotere relevante rol spelen, weet Rosengarten. “De kinderfeestjes doen we met veel plezier. Maar er is veel meer te doen. Zo heeft het museum enkele educatieve programma’s voor jongeren ontwikkeld.” Verder is het Artilleriemuseum vanwege de uitgebreide museale collectie ook belangwekkend voor (ex-)defensiemedewerkers en andere geïnteresseerden. “Dit is militair cultureel erfgoed. Dat moet je in ere houden. Helemaal als er zo veel interesse is van verschillende groepen van bezoekers.”
Veteranenhuis Artillerie In paviljoen 1 bevindt zich ook nog een zogenoemd Veteranenhuis Artillerie. Het is de plek waar veteranen (van alle defensieonderdelen) met elkaar in gesprek kunnen gaan en bijzondere lezingen kunnen volgen. Er zijn ruim honderdduizend veteranen in Nederland. Ook deze ruimte in ’t Harde voldoet dus zeker aan een wezenlijke behoefte, besluit het trio. “Kom eens bij ons kijken of surf naar www.nederlandsartilleriemuseum.nl.”