Zangeres Joia brengt Aegje tot leven in Veluvine

Een prachtige loepzuivere stem gecombineerd met poëzie, verhalen en mijmeringen over moed en nieuwsgierigheid. Op vrijdagavond 25 februari duikt zangeres Joia in Veluvine dieper in het onderwerp nieuwsgierigheid tijdens haar intieme theaterconcert ‘Ode aan Aegje’.

Joia is van nature nieuwsgierig, raakt niet uitgekeken op de wereld om ons heen en verwerkt haar indrukken in haar (song)teksten. Ode aan Aegje is de zoektocht naar de samenhang tussen moed en nieuwsgierigheid. Is nieuwsgierigheid een emotie? Kunnen we die aanwakkeren? Hoe word je wakker in een wereld die in brand staat? Hoe ben je zacht als je wil ontploffen? Hoe kan je liefhebben als je elkaar niet verstaat? Joia gaat het gesprek aan met het zichzelf, met de wetenschap, met het publiek én met het personage Aegje, ofwel ‘nieuwsgierig Aagje’.

Aegje van Enckhuysen is een middeleeuws personage die, zonder de toestemming van haar man, reisde van Enkhuizen naar Antwerpen. De meereizende mannen maakten misbruik van haar onwetendheid, eerlijkheid en nieuwsgierigheid. Het verhaal leerde jonge vrouwen om niet nieuwsgierig te zijn. Maar als je ergens nieuwsgierig naar bent en je gaat je daar in verdiepen, wordt het interessant. Je zoomt in, en je wereld wordt groter!

Aegje reisde in de middeleeuwen alleen van Enkhuizen naar Antwerpen en haar nieuwsgierigheid en onwetendheid kwamen haar duur te staan. Het verhaal moest vrouwen afleren nieuwsgierig te zijn.

Joia laat zich het beste omschrijven als een zangeres met een boodschap die haar popmuziekachtergrond combineert met een open interesse voor literatuur en filosofie. Alhoewel haar nummers je meenemen op een golf van tijdloze nostalgie, zal de oplettende luisteraar telkens opnieuw verrast worden door de contrastrijke keuzes in de speelse arrangementen. Haar voorstelling ZACHT is door hele land met lovende reacties ontvangen. Haar publiek: “Ik heb de hele voorstelling op het puntje van mijn stoel gezeten”. De zangeres verrast, beroert en overrompeld met een ontwapenende eerlijkheid. Ode aan Aegje is haar verhaal, haar vertelling en de zoektocht naar nieuwsgierigheid verpakt in een poëtisch theaterconcert.

De Rotterdamse studeerde vocalen aan de Popacademy van Codarts. De daaropvolgende periode stond in het teken van muziek produceren en verdieping in het theater en performance. Momenteel leidt ze jong talent op als docent aan de Fontys Rockacademy en op Codarts Popacademy. In 2016 was Joia finalist in de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Ze heeft albums en diverse singles uitgebracht; ‘Living it now’ (2017), ‘Pretty Things’’ (2018) en ‘Europa’ (2019). Joia’s debuutalbum Living It Now werd met 5 sterren bekroond en in 2019 maakte zij de overstap naar het theater en het Nederlandse lied. Op Spotify kun je alvast kennismaken met Joia in haar podcast ‘Zacht’ over de kracht van zacht zijn.

De voorstelling Joia – Ode aan Aegje vindt plaats op vrijdag 25 februari om 20:00 uur in Veluvine. Kaarten zijn te koop voor € 10,50 p.p. via veluvinenunspeet.nl of aan de theaterkassa.

Foto: Lenny Oosterwijk