Tractorpulling Team Rising Star Oene

Oene, April 2022.
Helaas heeft tractorpulling Team Rising Star uit Oene om gezondheidsredenen moeten besluiten om te stoppen met tractorpulling. In 1983 zijn ze begonnen , oa tijdens de tractortrekwedstrijden op Het Oener Koefeest.

Tractorpulling Team Rising Star Oene

Hieronder een stukje uit de Oener Koefeestkrant van 2015 :

Rising Star pronkstuk op crossbaan

Met vier turbinemotoren van samen 8.000 pk is de supertrekker Rising Star van de broers  Jan en Henk Bosman dé grote meneer tijdens het 160ste Koefeest. Op de crossbaan doen ze enkele starts met deze gigant. Zonder sleepwagen uiteraard, want dan komt er wel iets meer aan te pas. De prelude van wat mogelijk in de toekomst volgt? De Bosmannen zullen er graag aan meewerken als het plaatje praktisch en financieel in de toekomst rond te breien valt. Maar de starts op zich zijn al bijzonder genoeg!

Een buurman is er ruim 30 jaar geleden oorzaak van dat Jan en Henk een nieuwe hobby vinden. Aanvankelijk storten ze zich in een combinatie; na enige tijd gaan ze op eigen voeten verder. “Eerst één motor van 1.500 pk. Dat vind je al heel wat. Het is in de loop van de jaren uitgebreid. Negen jaar gelden werden het er drie; voor een jaar of vier, vijf terug vier. We komen nu met de vier uit in de klasse Unlimited (3,5 ton) en met de drie motoren in de onderliggende klasse. Dit seizoen hebben we in de zwaarste klasse overall zilver gewonnen met een paar uitschieters aan eerste plaatsen. In de andere klasse moeten we nog twee wedstrijden. Daar zijn we kansloos voor eremetaal”, aldus de beide mannen. Het gaat er om de trekker zo ver mogelijk weg te krijgen met de sleep[wagen als remmende factor. In de finale komen de vier besten.

Kampioen

Het vooralsnog grootste succes komt in 1996 tot stand. Met de trekker van dat moment winnen ze de Nederlandse titel. “De concurrentie zit niet stil. Je moet steeds progressie boeken. Alleen de motor en de banden koop je; de rest moet je zelf construeren. Er is nagenoeg geen avond of we zijn aan de Houtweg in de schuur te vinden. Krijgen hulp van een aantal mensen dat ook besmet is geraakt. Inmiddels hebben we de trekhaak millimeters verplaatst, waardoor jan achter het stuur bij een trek de kolos beter in balans kan houden.

Ook de inkepingen met  het bandensnijapparaat werken positief uit. Juist de malheur met de banden was in de voorliggende periode een domper.” In de zomermaanden zijn de wedstrijden op diverse plaatsen. Onder meer In Putten. ’s Winters in de IJsselhallen en in Ahoy. Een geweldig spektakel. Henk zorgt dat de motor z’n werk kan doen en Jan zit zoals gezegd op de bok. Henk werkt als administrateur bij Dalhuisen; Jan als onderhoudsman bij Opel en Ford Dealer Broekhuizen. Ze kennen elkaar door en door en hebben geen lange zinnen nodig om te communiceren. Een gebaar is genoeg.

Europees

Ook op Europees niveau hebben ze zich inmiddels laten gelden. Zijn misschien wel het meest gedreven duo tussen de vijftig, zestig concurrenten die in diverse klassen uitkomen. De Rising Star dankt de naam aan en samenloop van omstandigheden. De eerste motor is stervormig. Als medewerker Van de Beek in zijn shagbuil Rosing Hope ziet staan is de conclusie getrokken: Rising Star. Tja, of de ster nog verder zal rijzen? “We doen er alles aan. Elke kleine verbetering kan het verschil maken. Het zou mooi zijn om in de zwaarste klasse het goud te pakken. Nummer 82 (vaste cijfer op de trekker) is er voor in en wij ook.”

Inmiddels hebben de mannen het vervoer wat gerieflijker gemaakt door in de vrachtwagen een klein keukengedeelte af te palen met een zitbank. “De laatste tijd is de belangstelling in het land wat kleiner. Daarvoor zat de Ahoy-hal afgeladen vol.”

Jan achter het stuur; Henk heeft de motor al tot leven gewekt met speciale apparatuur.

TEXT EN FOTO : Copyright Persbureau Dick van der Veen