Koppel-Swoe – Wat doet het Formulierenteam van Koppel-Swoe?

Inwoners van de gemeente Epe hulp bieden bij formulieren en financiën. Dat is exact wat het Formulierenteam van Koppel-Swoe doet. 

Toch klinkt dat eigenlijk wat te eenvoudig. Waarom? Omdat het werkgebied van de (momenteel) negentien enthousiaste, deskundige en betrouwbare vrijwilligers onder leiding van een coördinator ontzettend breed is. De vragen van inwoners uit de gemeente Epe zijn daarbij zeer divers. Daarom zetten we alles hieronder nog graag even op een rij.

Welke hulp kan het Formulierenteam van Koppel-Swoe bieden?

Bij de coördinator van het Formulierenteam komen heel veel verschillende vragen binnen. Een kleine greep uit de vragen om een beter beeld te geven wat voor een belangrijk werk deze vrijwilligers doen:

‘Ik heb een laag inkomen en kan hier niet meer van rondkomen. Wat nu?’

‘Nu heb ik alweer zo’n moeilijk formulier ontvangen. Ik weet niet wat ik er mee aan moet. Kunt u helpen?’

‘Ik wil graag in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Hoe moet ik dat aanvragen?’

‘Ik zie door de bomen het bos niet meer en de rekeningen stapelen zich op. En nu?’

Hoe werkt het formulierenteam van Koppel-Swoe?

Na een intakegesprek met de coördinator gaan de vrijwilligers aan de slag.

Zij helpen bij het invullen van formulieren en bij de thuisadministratie. Geven informatie over en ondersteunen bij het aanvragen van allerlei voorzieningen. Denk daarbij aan financiële regelingen voor kwijtschelding of vergoeding van bijzondere kosten. Of hulp bij toeleiden naar bewindvoering en schuldhulpverlening.

Daarnaast bieden de vrijwilligers een luisterend oor en verwijzen ze waar nodig door naar andere medewerkers van Koppel-Swoe of samenwerkingspartners.

Er wordt veel samengewerkt met de gemeente en andere organisaties. Onder andere met budgetadvisering en schuldhulpverlening van de gemeente Epe. Jaarlijks worden er in november/december inloopspreekuren georganiseerd voor informatie over de Collectieve Zorgverzekering van de gemeente Epe.

Ook wordt hulp geboden bij de belastingaangifte. In de drukke aangifteperiode wordt samengewerkt met de ouderenbonden.

De vrijwilligers van het formulierenteam Koppel-Swoe

Voor de vrijwilligers worden maandelijks bijeenkomsten georganiseerd. Regelmatig zijn dat presentaties, bijvoorbeeld door de BelastingdienstGemeente EpeVluchtelingenwerk en het Taalpunt-Bibliotheek.

Een aantal vrijwilligers neemt deel aan één van de drie subgroepen die zich met een speciaal thema bezig houden: Schuldhulpverlening, Uitstroom Bewindvoering en Langdurige Begeleiding.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het Formulierenteam van Koppel-Swoe. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie

Voor interesse om aan de slag te gaan als vrijwilliger, vragen of aanvullende informatie kun je contact opnemen met Ria Steentjes. Zij is coördinator van het Formulierenteam van Koppel-Swoe, tel.: 0578- 67 67 67 of email info@koppelswoe.nl of kijk op onze website http://www.koppelepe.nl