bibliotheek epe

Belevenislezing Koken in oorlogstijd

Belevenislezing Koken in oorlogstijd

Oorlogskookboekjes, verhalen van ooggetuigen en ander bronnenmateriaal uit de jaren ’40 laten zien hoe vindingrijk en flexibel mensen met voeding omgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de bibliotheek in Epe geeft Historisch kookatelier Eet!verleden op woensdag 1 april een belevenislezing over Koken in oorlogstijd.

Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken en koken met restjes. Deze populaire voedseltrends volgen voor een groot deel de noodzakelijke ingrepen in het voedselsysteem in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Er werd destijds – begrijpelijk – gemopperd op de voedselsituatie, maar achteraf blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog nooit zo gezond gevoed zijn als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Uiteraard zal er ook aandacht zijn voor de schrijnende laatste maanden van de oorlog waarin de Hongerwinter woedde in delen van Nederland en inwoners van steden genoodzaakt waren bloembollen en suikerbieten te eten.

Het verhaal wordt verteld aan de hand van een presentatie vol historische afbeeldingen en foto’s van bronnen en objecten uit Nederlandse musea en collecties. Tijdens het belevenisverhaal worden er oorlogskookboekjes getoond en gaan er een aantal ingrediënten rond en wordt er geproefd uit de oorlogskeuken, zoals bloembollen en wilde planten. De smaak van de Tweede Wereldoorlog kunnen de bezoekers proeven in een aantal hapjes die tijdens de lezing worden uitgedeeld en besproken.

De ingrediënten voor het eten worden met zorg en aandacht voor dier, milieu en seizoen uitgezocht. Alle dierlijke producten zijn biologisch en de overige ingrediënten zoveel mogelijk.

Informatie:

Datum:  wo 1 april 2020

Aanvang lezing: 20.00 uur

Locatie: Bibliotheek Epe, Stationsstraat 16, 8161CR Epe

Prijs: € 5,00 voor leden van de bibliotheek (met 1 introducé € 10,00), € 7,50 voor niet-leden; inclusief een kopje koffie/thee en hapjes uit de periode 1940-1945

Aanmelden via bibliotheeknoord-veluwe.nl

Fotobijschrift: Koken in oorlogstijd, een belevenislezing in Bibliotheek Epe