nieuws

Bibliotheek Noord Veluwe Zoektocht naar lokale Voorleeskampioenen – E books huren

KULTURHUS OENE BIBLIOTHEEK
Openingstijden:
Op maandag is de bibliotheek in Oene geopend van 15.15 tot 16.30 uur.
Op dinsdag is de bibliotheek geopend van 18.30 tot 19.30 uur

Zoektocht naar lokale Voorleeskampioenen
45 Noord-Veluwse schoolkampioenen lezen voor: Spannende lokale voorleesrondes van start
Voor de vierentwintigste keer is De Nationale Voorleeswedstrijd van start gegaan. De Bibliotheek Noord-Veluwe organiseert 6 lokale rondes waar 45 schoolkampioenen uit de groepen 7 en 8 zullen voorlezen. Via voorrondes in de klas zijn de schoolkampioenen gekozen. De lokale voorleeskampioenen gaan naar regionale en provinciale rondes, waarna uiteindelijk de beste deelnemer per provincie mee doet aan de grote landelijke finale op 17 mei 2017. Daar zal uit de twaalf provinciale kampioenen De Nationale Voorleeskampioen 2017 gekozen worden.

Deelnemers
De deelnemers en data van de voorrondes van Bibliotheek Noord-Veluwe zijn:
31 januari Hattem: Tess Rorije van de Van Heemstraschool; Demi Schelhaas van De Vlonder; Sophie Nij Bijvank van de Jan Jaspersschool; Milou van Ommen van de Sint Andreasschool; Lucas de Groot van Het Palet en Mirthe Spannenberg van De Zaaier.
2 februari Heerde: Cathalijne Tessemaker van Wereldwijs; Anne Rietberg van De Goede Herder; Fleur de Rook van De Horsthoek; Lois Bartelink van Het Talent; Sophieke Van Duren van De Parel en Kim Pelle van De Spreng.
7 februari Epe: Charlotte Veldhuis van de Van der Reijdenschool; Jasper Zweers van de K. Norelschool; Danine Nijhof van de Gildeschool; Rhodé van ’t Hof van de W.G. van de Hulstschool; Romeé Prins van De Hoge Weerdschool; Nicky Bouwmeester van De Bongerd en Bo Verweij van de Anne de Vriesschool.
9 februari Vaassen: Myrthe Hiemstra van De Sprenge Emst; Anouk Hagen van Gerardus Majella; Francisca Rodijk van De Krugerstee; Tessa Braakman van Sterrenschool Geerstraat; Emma Brouwer van Mozaiek; Lisa Heideveld van De Violier en Dilara Duran van Sprenge Vaassen.
14 februari Elburg: Delissa den Oudsten van De Blerck; Rachelle Janssen van De Vrijheid; Robert Plette van de Prins Willem Alexanderschool; Petra van Putten van Het Octaaf; Remco van der Velde van De Borchstee; Elodie van Arken van De Parel; Rinse van de Beek van De Regenboog en Ilse van Hooren van De Wildemaet.
16 februari Oldebroek: Naomi Smelt van De Rank; Caren Kroes van de Schaapskooi; Annemieke van Haarlem van Eben Haëzer; Lucretia Pfaff van Timotheusschool; Annemieke Zijlstra van De Meidoorn; Silke Spronk van Looschool; Lotte Brouwer van De Bron; Kirsten van Wijhe van De Wegwijzer; Mariël Pannekoek van De Regenboog; Amy Wunderink van De Wereldweide en Mirjam Kragt van Nassauschool

Vanuit de gemeente is veel belangstelling voor de voorleeswedstrijden. In Hattem, Heerde, Epe, Elburg en Oldebroek is de wethouder aanwezig als jurylid. Daarnaast zijn juryleden aanwezig vanuit het CBB, Taalpunt Heerde, Cultuurplein Noord-Veluwe, VoorleesExpress en Oranjevereniging Elburg, naast uiteraard iemand vanuit de bibliotheek.

Favoriete schrijvers
De meest gekozen schrijvers op de Noord-Veluwe zijn dit jaar Rachel Renee Russell en Roald Dahl.
De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is te vinden op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.
_______________

Spreekuur voor lenen e-books van de bibliotheek

Ruim aanbod
Meer dan 13.000 e-books zijn gratis te leen voor leden van de Bibliotheek. Thrillers, streekromans, waargebeurde verhalen, kinderboeken, Young Adult, Lezen voor de lijst, informatief voor studie, werk of hobby, het aanbod e-books is net zo divers als het aanbod papieren boeken.
Steeds meer leden van de Bibliotheek Noord-Veluwe lezen de e-books van de bibliotheek. Maar ook zijn er mensen die er tegen op zien om een e-book account aan te maken of een e-book te lenen. Daarom zijn er e-book spreekuren bij de vestigingen van de Bibliotheek Noord-Veluwe. Tijdens deze spreekuren is er alle tijd om vragen over het lenen van e-books of het aanmaken van het account te stellen in de bibliotheek. De medewerkers van de Bibliotheek geven tijdens deze e-book spreekuren graag persoonlijke, 1 op 1 uitleg en technische ondersteuning. De uitleg is gratis.
Data spreekuren
De spreekuren vinden plaats in de eerste week van iedere maand. De komende spreekuren zijn: Heerde woensdag 1 februari; Epe donderdag 2 februari; Wezep vrijdag 3 februari; Hattem maandag 6 februari en Elburg dinsdag 7 februari.
Neem de eigen tablet, smartphone of e-reader mee. Bij gebruik van een e-reader moet ook de eigen laptop worden meegenomen naar het spreekuur. Ook is het handig om een notitieblok mee te nemen voor het maken van aantekeningen.

Zelf een account aanmaken of een e-book lenen?
Dat kan via www.bibliotheek.nl/e-books.
E-books zijn 24 uur per dag te leen, de titels zijn nooit uitgeleend maar altijd beschikbaar en kunnen niet te laat worden ingeleverd. Ook voor ouderen zijn e-books ideaal, de lettergrootte is eenvoudig aan te passen.