GGD NOG – Op vakantie of toch maar niet ?

Zaterdag begint in het noorden van het land de zomervakantie. In bijna heel Europa zijn de grenzen weer open en kunnen vakantiegangers genieten van de natuur en een andere omgeving. Ondanks een vakantie met beperkingen, gaan drie op de tien inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland deze zomer toch op pad. Dit blijkt uit de derde coronapeiling, uitgevoerd door GGD NOG, waar onder andere het effect van de versoepeling van de coronamaatregelen is onderzocht. 

Vakantieplannen

Coronacrisis of niet, drie op de tien inwoners uit de regio pakken deze zomer hun tas en gaan op reis. Een deel van hen heeft de plannen wel gewijzigd en de keuze gemaakt om in Nederland te blijven in plaats van naar het buitenland te gaan. Ook zijn er mensen die de vakantieplannen niet gewijzigd hebben en volgens plan naar het buitenland afreizen. Uit de Coronapeiling die de GGD in de periode van 16 tot 23 juni heeft uitgevoerd, bleek ook dat een deel van de inwoners in de regio nog niet weet wat ze deze vakantie gaan doen. Én dat een deel al voor de virusuitbraak besloten had niet op vakantie te gaan.

Gezond op reis

Op dit moment zijn er in Nederland weinig mensen die besmet zijn met het coronavirus. Het coronavirus is echter niet weg. Dagelijks krijgen enkele mensen een telefoontje dat hun test op het virus positief was. Het is dan ook belangrijk dat afstand wordt gehouden, grote groepen worden vermeden en iedereen zich blijft houden aan de hygiënerichtlijnen. Bij het ontstaan van verkoudheidsklachten als neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk blijf dan in de accommodatie, vermijd contact en maak een afspraak om je te laten testen via telefoon 0800 – 1202. Er zijn vele testlocaties, verspreid over heel Nederland. Dus waar het vakantieadres ook is, testen kan altijd. Zo bescherm je jezelf en de mensen om je heen én houden we met elkaar de verspreiding van het virus in de gaten.

Op vakantie naar het buitenland

Houd de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten en volg de instructies van de lokale autoriteiten. Mochten er klachten ontstaan die passen bij het coronavirus geldt ook dan: blijf in de accommodatie, vermijd contact en blijf in quarantaine totdat de klachten verdwenen zijn. Op Rijksoverheid.nl: Reizen en op vakantie gaan en Nederland wereldwijd.nl: Reisadvies per land is meer informatie te vinden over vakantie en reizen.