Heerdenieuws

Het Talent Heerde herovert titel schooldamtoernooi

WAPENVELD – Op woensdag 30 januari werd in Wapenveld het schooldamtoernooi voor Heerde en omstreken gehouden. Maar liefst 14 teams uit Heerde, Wapenveld en Oene namen deel aan dit toernooi, waarbij Het Talent 1 uit Heerde er met de hoogste prijs vandoor ging. Daarmee heroveren ze de titel Kampioen van Heerde en omstreken, die ze in 2015 voor het laatst wonnen.

Rode wangen, gespannen gezichten en wiebelende voeten, herkenbare signalen dat er een schooldamtoernooi gaande is. Het lijkt voor veel mensen een passieve bezigheid, maar door het enorme denkvermogen en de snelheid waarmee dat gebeuren moet, giert de adrenaline door de zaal. Tussen de partijen door moeten de kinderen vaak ook even naar buiten om die spanning uit hun lijven te jagen. In totaal werden 7 ronden gespeeld, in teams van vier spelers. Per team waren er dus per ronde 8 punten te behalen, 2 punten per gewonnen bord. Bij een 4-4 stand krijgen beide teams één punt en vanaf 5-3 krijgt het team met de meeste punten de winstpunten, dus 2-0. Als eerste geldt het teamresultaat en pas bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar het totaal aantal punten. Na 7 ronden spelen, waarbij de laatste ronde nog bijzonder spannend was om de winst, bleek Het Talent uit Heerde wederom de winnaar te zijn, met 12 punten en 36 bordpunten. Mooie opsteker voor meester Nathan Kalle, die het dammen op school al vele jaren promoot en begeleidt. De twee achtervolgende scholen hadden ook 12 punten, maar beide 30 bordpunten, waardoor een barrage nodig was. Daarbij trok De Parel 1 uit Wapenveld aan het langste eind ten koste van de School met de Bijbel uit Oene.

De volgende scholen gaan door naar de Provinciale Kampioenschappen:
Pupillen (groep 7 en 8) Het Talent 1, De Parel 1, School md Bijbel 1  en Het Talent 2 spelen de halve finale van Overijssel op 12 februari in Kampen en de welpen (t/m groep 6) De Parel 2 en Goede Herder 2 spelen de finale van Overijssel op 6 maart in De Heerd in Heerde.

foto Niek Regterschot
foto Nathan Kalle