Taalvrijwilligers gezocht in Epe, Hattem en Heerde

De Taalpunten in de gemeenten Epe, Hattem en Heerde zoeken nieuwe taalvrijwilligers. Taalvrijwilligers bieden hulp aan mensen die beter willen leren lezen of schrijven.  

Joke Scholten, Taalpuntdocent gemeente Heerde: “Bij de Taalpunten in Epe, Hattem en Heerde komen regelmatig nieuwe deelnemers, dus nieuwe taalvrijwilligers zijn welkom.”

In maart start de training voor nieuwe taalvrijwilligers uit de gemeenten Epe, Hattem en Heerde bij de Bibliotheek Noord-Veluwe. De training bestaat uit vier ochtenden en vindt plaats bij de Bibliotheek in de Hof van Cramer, Putterweg 2d, 8191AZ Wapenveld. De data voor de training zijn woensdag 4, 11 en 18 maart en 1 april van 9.30 – 12.00 uur.

Belangrijke rol taalvrijwilligers

De training wordt gegeven door de Taalpuntdocenten. Ook zorgen zij voor de koppeling tussen deelnemers en taalvrijwilligers. In iedere gemeente binnen het werkgebied van de Bibliotheek Noord-Veluwe is een eigen Taalpunt aanwezig.

Taalvrijwilligers hebben een belangrijke rol bij het Taalpunt. Na de training worden ze  ingezet als taalcoach. Dan begeleiden ze een vaste deelnemer uit Nederland of een ander land gedurende 1 tot 1,5 uur per week. Als taalcoach heb je een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de deelnemer.

Aanmelden

Aanmelden voor de trainingen of meer informatie? Neem dan contact op:

Epe: mail taalpuntepe@bibliotheeknoordveluwe.nl of app/bel naar taalpuntdocent Margriet Breet via 06-12660976. Zij is bereikbaar op maandag van 10.00 – 12.00 uur en van 14.30 – 16.30 uur.

Hattem: mail taalpunthattem@bibliotheeknoordveluwe.nl of app/bel naar taalpuntdocent Saskia Kuiling via 06-22006604. Zij is bereikbaar op dinsdag van 13.00 – 16.00 uur.

Heerde: mail taalpuntheerde@bibliotheeknoordveluwe.nl of app/bel naar taalpuntdocent Joke Scholten via 06-20318456. Zij is bereikbaar op dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en op woensdag van 15.00 – 17.00 uur.

Ook in de gemeenten Elburg (taalpuntelburg@bibliotheeknoordveluwe.nl ) en Oldebroek (taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl) is regelmatig behoefte aan nieuwe taalvrijwilligers. Zie voor informatie over de Taalpunten www.bibliotheeknoord-veluwe.nl/educatie/taalpunt

2,5 miljoen volwassenen Taalvrijwilligers zetten zich in voor mensen die beter willen leren lezen, schrijven en spreken. Landelijke cijfers geven aan dat 2,5 miljoen volwassenen (16 jaar en ouder) de Nederlandse taal niet goed beheersen.
Ook op de Noord-Veluwe is het niet goed spreken van de Nederlandse taal vaak een probleem in dagelijkse leven van deze mensen. Van boodschappen doen, tot aan helpen met huiswerk of het betalen van rekeningen. Bij het Taalpunt wordt gekeken wat iemand wil leren en daar wordt een passende cursus, taalgroep of taalcoach bijgezocht.