Top woodcarvers komt 25 oktober demonstreren op Oener Koefeest & Show in schapen drijven en optreden ganzenhoedster

Het 163ste Oener Koefeest op donderdag 25 oktober kent een aantal nieuwe elementen. Spectaculair is het optreden van het Dolmar Carving Team. De broers Sander en Rik Boom grossieren in nationale titels en laten het publiek genieten van hun vaardigheden. Rik won dit jaar het Nederlands kampioenschap; Sander was daarvoor al enkele keren de beste van het land. Ze zijn bovendien bedreven in Ice Carving en geven demonstraties over de hele wereld.

 “We nemen diverse beelden en voorbeeldboeken mee naar Oene. Samen maken we een bank die voor de verkoop is bestemd”, zegt Sander. Hij begin 2007 met het carven en werd twee jaar later al  kampioen sculptuur zagen wood- en ice carving. Vorig jaar werden ze gezamenlijk kampioen ice carving. Aan de Laagakkerweg in Wenum Wiesel zijn ze bezig met het aanleggen van een sculpturenpad met beelden van henzelf en van collega’s uit diverse landen. “We leren nog iedere dag nieuwe dingen. Ons eerste grote evenement is in Japan. Momenteel geven we drie tot vier keer per maand demonstraties. Wat als een hobby is begonnen groeide uit tot een mooi bedrijf.” Sander heeft daarnaast een bed and breakfast. Mensen kunnen een cursus volgen en daarbij een overnachting boeken.

Schapen

Ook op het Koefeest een imponerende  demonstratie schapen drijven. “Als je het doet dan gelijk ook maar goed”, zegt de Oener Koefeest commissie. Dat maakt het waar met de komst van Ellen en Serge van der Zweep uit het Gelderse Heteren. Serge is meervoudig Europees kampioen en samen met Ellen mocht hij tig keren het rood wit en blauwe tricot om de schouders hijsen. In Oene geven ze een aantal demonstraties van het schapendrijven op diverse niveaus, waarbij de bijzondere band tussen mens en dier tot uiting komt. De Border Collies van de Van der Zweep’s behoren mondiaal tot de top.

Ook aanwezig een Kinderboerderij met als speciale attractie een ganzenhoedster.

Het Koefeest begint al op 24 oktober met onder meer Huisdierenkeuring, schoolvoetbal, prestatieloop en Oene Got Talent. Op donderdag een veelheid aan activiteiten.  Een dezer dagen komt een speciale Oener Koefeestkrant uit waarin alle bijzonderheden en tijden staan vermeld.