bibliotheek epenieuws

Vakantie Bingo bij de bibliotheek: ga toch lekker lezen

Bijna zomervakantie. Tijd om te luieren en lekker te lezen. Om het lezen extra leuk te maken organiseert de Bibliotheek Noord-Veluwe dit jaar de Vakantie Bingo Ga toch lekker lezen!

Buikpijn van het lachen of liever plaatjes kijken?

Basisschoolleerlingen kunnen een bingokaart ophalen bij de vestigingen van de Bibliotheek Noord-Veluwe. Op de kaart staan vier rijen met ieder vier vakjes. De kinderen kiezen zelf uit welk vakje ze een boek willen lezen.

Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor “Ik heb buikpijn van het lachen. Wat grappig dit boek”, “Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen. Spannend boek hoor”, “Knutselen, koken of zelfs goochelen. Ook dat kan met boeken”,  “Soms kijk ik liever naar de platen in een boek. Wat een mooi boek” en nog heel veel andere vakjes. Voor ieder gelezen boek krijgen ze in de bibliotheek een sticker. Bij een volle rij van vier boeken (horizontaal, verticaal of diagonaal) krijgen ze een aardigheidje.  

Boeken lezen of luisteren

Allerlei soorten boeken doen mee aan de Vakantie Bingo, ook stripboeken, boeken over dieren en spannende boeken. Papieren boeken, e-books via de VakantieBieb of voorgelezen boeken via de LuisterBieb, ze tellen allemaal mee.

Kinderen tot en met groep 8 van de basisschool kunnen aan de Vakantie Bingo meedoen, van 1 juli t/m 31 augustus 2019.

Vakantie lezen belangrijk

Jezelf tijdens de vakantie verliezen in een boek, is voor veel kinderen pure ontspanning. Maar het is ook nog eens goed om door te lezen tijdens de vakantie. Niveauverschillen tussen kinderen ontstaan namelijk voor een groot deel tijdens de vakantieperiode. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie in niveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan, terwijl kinderen die veel lezen na de vakantie een hoger leesniveau hebben. Dus behalve dat lezen leuk is, is het ook nog goed voor je!