bibliotheek epe

Verteltas voor peuters nu op alle kinderopvanglocaties in Oldebroek

Oldebroek – “Een nieuwe stap op weg naar leesplezier” zegt Rita van Lierop, specialist educatie bij de Bibliotheek Noord-Veluwe. “Alle 15 locaties voor kinderopvang van de SKGO, Bijdehandjes, de Wereldkinderen en CKC de Wegwijzer in de gemeente Oldebroek werken nu met de verteltas.” 

De peuters krijgen bij toerbeurt de verteltas, met daarin een boek, spelletje en knuffel, mee naar huis. Peuters, ouders en leidsters zijn enthousiast. Kinderen vinden het spannend om een boek en een spelletje uit te kiezen om mee naar huis te nemen. Ook gaat er een knuffeltje mee dat kan meeluisteren bij het voorlezen! Omdat de verteltas één week in het gezin blijft is herhaling mogelijk wat betreft voorlezen en spel spelen.

“De verteltas is een leuke manier om ouders van peuters te betrekken bij de taalontwikkeling en het stimuleren van leesplezier van hun kind” legt van Lierop uit.  “Samen lezen en een spelletje doen is leerzaam,  leuk en heel gezellig! Ouders mogen hun ervaring delen door het schrijven van een verslagje of het maken van een foto en peuters mogen een tekening maken maar dat is geen must. Omdat het voorkomen van laaggeletterdheid en het bevorderen van leesplezier voor de Bibliotheek Noord-Veluwe een belangrijke taak is, zijn we heel blij dat dit project in de smaak valt.”

De verteltas is een nieuw onderdeel van het Bas Project van de gemeente Oldebroek voor de kinderopvang. Bas is een leesbevorderingsproject voor kinderen van 0 tot 6 jaar waarin

het basisonderwijs, de kinderopvang, het consultatiebureau en de Bibliotheek Noord-Veluwe samenwerken. Leesplezier staat voorop.

Peuters bij Wereldkinderen zoeken uit wat ze willen meenemen in de verteltas