bibliotheek epe

Zelfstandig medische gegevens bekijken – gratis cursus

Gratis cursus bij de bibliotheek in Vaassen

Wil je zelfstandig je medische gegevens leren bekijken? Volg dan een gratis cursus over het patiëntenportaal van de huisarts of van het ziekenhuis bij de bibliotheek in Vaassen. Deze cursus DigiVitaler wordt gegeven door de Bibliotheek Noord-Veluwe. Met een patiëntenportaal heb je overal toegang tot je medische gegevens, kun je afspraken inzien en afspraken maken, herhaalrecepten aanvragen en kun je vragen stellen. De cursus is op 14 en 21 maart over het patiëntenportaal Huisarts en aansluitend op 4 en 11 april over het patiëntenportaal Ziekenhuis. Alleen de cursus over het patiëntenportaal Huisarts of alleen de cursus over het patiëntenportaal Ziekenhuis volgen kan natuurlijk ook.

Over zorg en gezondheid kun je steeds meer regelen via computer, tablet en smartphone. Dat noemen we digitale zorg. Digitale zorg is handig, omdat je jouw gegevens dan altijd bij de hand hebt.

“Blij dat ik de cursus gedaan heb, ik ben zo enthousiast dat ik al anderen hierop gewezen heb!”, zo reageerde een deelnemer van een eerdere cursus DigiVitaler. Ook een van de andere deelnemers reageerde spontaan “Tijdens de cursus kreeg ik tips en kon ik onder begeleiding oefenen. Ik kan nu mijn medische gegevens bekijken zonder dat ik anderen om hulp hoef te vragen. Dat is voor mij belangrijk, ik wil zelfstandig blijven”.

Janny Bultman, een van de medewerkers van Bibliotheek Noord-Veluwe die betrokken is bij DigiVitaler, vertelt over de vorige cursus. “Een aantal deelnemers had al wel eens geprobeerd in te loggen op het portaal maar dat mislukte dan meestal. Bij de eerste les wordt geoefend in een demo-omgeving, dat is heel veilig voor de cursisten, er kan niets mis gaan. Bij de tweede les volgde uitleg over het inloggen. Mijn uitleg over de volgorde van inloggen was duidelijk een eyeopener: het kwartje viel! Het was een verademing voor de cursisten dat het nu wel lukte!”

Janny geeft ook informatie over de cursus. “Tijdens deze cursus, die per patiëntenportaal bestaat uit twee lessen van ongeveer 1,5 uur, leren deelnemers hoe ze zelf hun gezondheidszaken regelen via internet. Ze oefenen hoe ze inloggen en hoe ze hun medische gegevens bekijken in het patiëntenportaal van hun huisarts en/of van het ziekenhuis. Deelnemers krijgen les in kleine groepjes. De twee cursussen samen zorgen dat deelnemers helemaal zelfstandig hun digitale zorg kunnen regelen. Na afloop krijg je een certificaat als bewijs van deelname.”

Deelname aan de cursus DigiVitaler is gratis. Janny: “Mensen hoeven zelfs geen lid te zijn van de bibliotheek. Wel is het handig om een beetje ervaring te hebben met een computer, tablet of smartphone.”

Meer informatie over DigiVitaler en aanmelden voor de cursus kan via www.bibliotheeknoord-veluwe.nl/digivitaler, via de servicebalie of telefonisch via 0578-571659(bibliotheek Vaassen). Er is nog plek voor enkele deelnemers, vol = vol. Aanmelden kan t/m 8 maart.