Bericht van de burgemeester aan inwoners, ondernemers en organisaties

Epe, 23 maart 2020.
Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

ons dagelijks leven staat inmiddels in het teken van de bestrijding van het coronavirus. De maatregelen bleven elkaar de afgelopen periode opvolgen. Vaak pijnlijke maatregelen. Zo min mogelijk of helemaal niet meer het huis uit. Zo min mogelijk of helemaal niet meer bij elkaar op bezoek. Niet meer naar werk, school of dagbesteding.

Deze inperking van onze vrijheid is nodig om verdere of zelfs totale inperking ervan te voorkómen. Dat is het ogenschijnlijk kromme van deze maatregelen. Het is verstandig  ons te houden aan de maatregelen en adviezen. Daarmee gaan we de verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen. Dat moeten we samen doen. We hebben elkaar er hard bij nodig.

Het maatschappelijke leven komt hortend en stotend tot stilstand en dus ook de economie. In de hele wereld, in Nederland, in de gemeente Epe. En het einde is nog niet in zicht. Ondernemers en werkgevers ondervinden daarvan de gevolgen. Orderportefeuilles raken leeg. Grote, internationale bedrijven verliezen hun afzetmarkt. Ook het midden- en kleinbedrijf heeft het moeilijk. Zzp’ers kunnen hun diensten niet meer aanbieden.

Om de economische schade te beperken heeft de rijksoverheid een aantal regelingen afgekondigd. Ook de gemeente Epe biedt ondernemers en werkgevers ondersteuning. Zo hebben we onze belastingdienst Tribuut gevraagd uitstel van betaling te verlenen aan wie het nodig heeft. Daarnaast is er voor zelfstandigen een tijdelijke inkomensondersteuning voor levensonderhoud. En tot 15 juni stelt de gemeente alle gemeentelijke belastingen voor ondernemers uit, waaronder de toeristenbelasting.

Dit ‘noodpakket voor banen en economie’ is hard nodig. Het kabinet en de gemeenten staan daarin zij aan zij. Ondernemers en werkgevers, sla de handen ineen, als het kan. Benut elkaars inspiratie, steun en creativiteit. Laat uw vertegenwoordigers met u meedenken.

Achter de schermen leven we mee met u allen. De hele gemeentelijke organisatie werkt keihard om u te ondersteunen waar het kan. Onze mensen onderhouden vanuit huis warme contacten met alle sectoren. Met ondernemers en werkgevers, met zorg- en welzijnsorganisaties, met onderwijs en kinderopvang, met kerken en moskeeën en met verenigingen. We doen ons uiterste best om u informatie te geven, uw vragen te beantwoorden en knelpunten samen met u op te lossen. Ook kijken we vooruit, voor zover dat kan als de toekomst onzeker is. Zo bereiden we ons zo goed mogelijk voor op wat nog komen gaat. Zelfs proberen we nog verder te kijken, naar de periode erna.

We zien dat de samenleving – u dus – veel zelf oppakt. Dat geeft vertrouwen. Komt u er toch niet uit? Laat ons dat dan weten. Bel of mail ons. Per sector staan vaste contactpersonen voor u klaar. En voor u als inwoner zijn er onze zeven gebiedsregisseurs.

Als we niet met elkaar kunnen zijn, laten we er dan wel voor elkaar zijn.

Uw burgemeester,
Tom Horn