Vanaf 1 oktober: dorpskernen Epe en Vaassen weer open voor auto’s en fietsen

Op 1 oktober komt een einde aan de tijdelijke voetgangersgebieden in Epe en Vaassen.

Auto’s en fietsen mogen er dan weer rijden als voorheen. Dat heeft de gemeente besloten na overleg met de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en met de ondernemersverenigingen van Epe (OvE) en Vaassen (OvV). Nu het toeristische seizoen op z’n einde loopt verwachten ze minder drukte. De tijdelijke voetgangersgebieden zijn daardoor niet meer nodig.

Woensdag 30 september verwijdert de gemeente de hekken en verbodsborden. Ook de extra fietsenstallingen en extra parkeerplaatsen langs de randen van de tijdelijke voetgangersgebieden gaan weg.

Auto’s, fietsers, voetgangers

Vanaf donderdag 1 oktober mogen auto’s en fietsers in beide centra weer rijden als voorheen. Voetgangers krijgen weer ruimte op de stoep. Waar dat kan behouden de terrassen de ruimte die ze nu hebben.

Besmettingen in de gemeente

Volgens burgemeester Tom Horn is er helaas reden tot zorg: “In de regio en ook in onze gemeente zijn er weer besmettingen met het coronavirus. De laatste weken nemen ze ook toe.” Hij benadrukt: “We moeten echt voorzichtig zijn en blijven opletten.” Gelukkig is de samenwerking met de plaatselijke KHN-afdeling en met de OvE en OvV goed. “Mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen snel maatregelen treffen. Maar laten we hopen dat dat niet hoeft.”

Horeca en winkels open

De plaatselijke KHN-afdeling en de beide ondernemersverenigingen zijn blij met hoe de voetgangersgebieden hebben uitgepakt. Door de maatregelen kon iedereen 1,5 meter afstand houden tot elkaar. De gemeente gaf meer ruimte voor de horeca-terrassen. Omleidingen en looproutes leidden de stromen inwoners en toeristen in goede banen. Zo konden de horeca en winkels open blijven. Gastvrouwen en –heren wezen de weg en gaven uitleg over de coronamaatregelen. Hun inzet bleek een groot succes. Voor bezoekers bleef het zo, behalve veilig, ook gezellig en gemoedelijk in de dorpskernen van Epe en Vaassen.

Goede contacten en samenwerking

De burgemeester vertelt dat de betrokken partijen veel tijd en energie hebben gestoken in overleg en samenwerking. “Onze lijnen met de KHN en de ondernemersverenigingen zijn kort. Het contact is intensief en we weten elkaar goed te vinden. De samenwerking is stevig. We hebben naar elkaar uitgesproken dat we dat graag zo houden.”