nieuws

Bibliotheek NoordVeluwe – Mirthe Bakker voorleeskampioen Epe!

Mirthe Bakker voorleeskampioen Epe!

De voorleeswedstrijd van de bibliotheek in Epe is gewonnen door Mirthe Bakker van de K. Norelschool. Deze lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd werd georganiseerd door de Bibliotheek Noord-Veluwe.

Negen basisscholen uit Epe en Oene namen dinsdagavond deel aan de lokale ronde van de Voorleeswedstrijd, waar de schoolkampioenen voorlazen aan een volle zaal. De andere leerlingen die als schoolkampioen meededen aan de voorleeswedstrijd in Epe  zijn Sarah Bockhoven van de Van der Reijdenschool, Sanne van Voorst van de Gildeschool, Myrthe Brink van de W.G. van de Hulstschool, Jasmijn de Vries van De Hoge Weerdschool, Julia Berends van De Bongerd, Bente Huntink van de Anne de Vriesschool, Maartje Collée van de Sint Bernardusschool en Annemee Bonnema van ‘t Hoge Land. Donderdagavond is de voorleeswedstrijd in Vaassen, de gemeente Epe heeft twee voorrondes en dat is terecht met 16 deelnemende scholen.

Ontroerend

Mirthe Bakker las voor uit Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens. Ze wist het publiek muisstil te krijgen met het ontroerende, door haar zelf uitgekozen, fragment. Het was alsof de luisteraars samen met Akkie en haar ouders in het ziekenhuis waren. Mirthe komt uit een gezin van echte voorlezers. Haar zus was een paar jaar geleden voorleeskampioen in Epe, haar moeder en oom waren al iets langer geleden kampioen voorlezen in Epe. De jury wist dit niet, dit was echt een knappe prestatie van Mirthe zelf. Toch mooi om te zien dat in dit geval een goed voorbeeld goed doet volgen. Als het gaat om lezen, spelen ouders een belangrijke rol.

Ook de andere voorleeskampioenen lazen mooie en spannende verhalen.

Van een verslag van een zwerkbalwedstrijd uit Harry Potter en het maken van spiekbriefjes tot nare oorlogssituaties. De voorleeskampioenen zijn allemaal stoere dames die zich goed hadden voorbereid!

Jury

Wethouder Aalbers reikte namens de jury, die verder bestond uit mevrouw Bobbink van Cultuurplein Noord-Veluwe en mevrouw Kanis van de Bibliotheek Noord-Veluwe, de beker uit aan Mirthe. Mirthe gaat nu door naar de regionale ronde in Apeldoorn, waar ze Epe zal vertegenwoordigen. Aalbers is een bevlogen wethouder die de rol van de bibliotheek als het gaat om leesbevordering en bestrijding van laaggeletterdheid niet onderschat. Hij vindt zijn taak als jurylid bij deze wedstrijd niet heel gewoon. Het is juist heel bijzonder dat de bibliotheek er alles aan doet om te laten zien hoe belangrijk het is dat je goed kunt lezen.

Spandoekenwedstrijd

Nieuw onderdeel van de voorleeswedstrijd is een spandoekenwedstrijd voor de aanwezige medeleerlingen. De voorleeskampioenen kiezen hierbij het beste spandoek van de avond. Er waren wervende teksten en goede leuzen op papier, laken en soms hout. De winnaar van deze wedstrijd is de W.G. van de Hulstschool. Hiermee hebben zij een boekenbon voor hun school gewonnen.

Voorleeskampioen Mirthe Bakker ontvangt de beker uit handen van wethouder Aalbers