Burgemeester Tom Horn Gemeente Epe: “Het is ons gelukt!”

“Het is ons gelukt het hier de hele zomer gezellig, bruisend en veilig te houden”

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

De zomervakantie is voor velen alweer voorbij. Misschien ook wel voor u. Hebt u het goed gehad? En bent u (weer) veilig en gezond thuis? Ik hoop het! Mijn vrouw en ik hebben vakantie gevierd in en om het huis, in onze mooie dorpen en in de schitterende omgeving. We hebben genoten. Net als de vele toeristen die naar de gemeente Epe kwamen. Met ons allen waren we klaar voor hun komst.

“Klaar voor hun komst? Dat zijn we toch elk jaar?”, denkt u misschien. Dat klopt natuurlijk, maar dit jaar was het anders. Vanwege de coronacrisis waren maatregelen nodig om bezoekers te kunnen ontvangen. Zodat ze bij ons nog steeds veilig konden winkelen, ontspannen en leuke dingen doen. We zijn nou eenmaal een gastvrije gemeente en laten dat graag merken. Bovendien zijn deze bezoekers belangrijk voor onze plaatselijke economie.

In onze gemeente verdienen veel mensen een groot deel van hun inkomen dankzij toeristen. Denk maar aan alle vakantieparken, campings, attracties, winkels en horeca. Overal hebben ondernemers en hun personeel alles op alles gezet om hun gasten een veilig welkom te geven. Ze pasten hun terrassen aan, maakten looproutes, zetten hand-gel neer. Ze hielden een registratie bij, voerden checkgesprekken, zagen toe op naleving van de coronaregels. En ondertussen hoopten ze vurig de gemiste inkomsten van de maanden ervoor goed te kunnen maken.

Ook tijdens de zomervakantie gold: houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Vooral in de dorpskernen van Epe en Vaassen moesten we ruimte maken voor elkaar. Enthousiaste vrijwilligers traden daar op als gastvrouwen en –heren om ons daarbij te helpen. Ze legden ons de nieuwe regels uit en beantwoordden onze vragen. En als we de regels vergaten, spraken ze ons vriendelijk aan. Zo bleef de sfeer gemoedelijk.

Al die ondernemers, hun personeel en deze vrijwilligers verdienen een compliment. Een groot compliment! Onze gasten en wijzelf verdienen dat ook. Want samen hebben we gezorgd dat het in de hele gemeente Epe behalve gemoedelijk ook veilig bleef. Er zijn hier dan ook weinig coronabesmettingen geweest. Dat is iets om dankbaar voor te zijn. Het is ook iets om zuinig op te zijn, want het coronavirus is helaas nog niet verdwenen. Dat weten ook de mensen die wél ziek werden of een dierbare aan het virus verloren.

Laten we dus goed blijven opletten en ons blijven houden aan de coronamaatregelen. We hebben elkaar hard nodig om gezond te blijven. En ook om winkels, supermarkten, attracties en horeca open te houden. Zo lang zij open zijn, kunnen wij boodschappen blijven doen, uitgaan en een terrasje pakken.

Ook in september verwachten we veel toeristen. Wat dat betekent in de dorpskernen van Epe en Vaassen leest u in dit artikel op de website. Ik wil daarover graag nog iets zeggen. Het valt soms niet mee rekening te houden met elkaar. Het beste besluit is soms een keuze tussen twee kwaden en zo’n besluit doet vaak pijn. Het lukt ook niet altijd iedereen tevreden te houden. Maar met een goed gesprek en onderling begrip zijn we een heel eind gekomen. Het is ons gelukt het hier de hele zomer gezellig, bruisend en veilig te houden. Dat lukt ons in september ook. Er wacht ons nog een prachtig naseizoen. #AlleenSamen.

Uw burgemeester,

Tom Horn