bibliotheek epe

Lezing Ronald Nijboer, auteur van Wereldzee in de polder, in Elburg

Ronald Nijboer, auteur van het in 2023 verschenen Wereldzee in de polder, geeft 6 maart een lezing bij de bibliotheek in Elburg over zijn nieuwste boek. In Wereldzee in de polder beschrijft Ronald Nijboer hoe hij het IJsselmeer rond voer in het kielzog van de Fransman Henry Havard. Die maakte in 1873 een iconische reis langs de kusten van de Zuiderzee. 150 jaar later maakte Ronald met een historische tjalk dezelfde tocht en onderzocht hoe we zijn omgegaan met ons landschap en onze cultuur.

Volgens Henry Havard bestond er in heel Europa geen enkele reis die ‘uit wijsgerig en etnografisch oogpunt van groter belang is dan een rondvaart over de Zuiderzee’. De veelzijdigheid van Zuiderzeesteden als Elburg, Enkhuizen, Harderwijk en Kampen en hun rijke geschiedenis prikkelden zijn nieuwsgierigheid, evenals de schilderachtige dorpjes als Marken, Hindeloopen en Urk.

Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezoekt hij de oude en nieuwe kustplaatsen. In zijn boek Wereldzee in polder beschrijft Ronald Nijboer wat is veranderd en wat is gebleven. Geen ander Nederlands landschap veranderde zo drastisch als het IJsselmeergebied. Hoe zijn we sinds de tijd van Havard omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst?

Ronald Nijboer is socioloog, onderzoeker en schrijver. Eerder verscheen van hem Tabé Java, tabé Indië, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Nijboer woont al vrijwel zijn hele leven in de buurt van het IJsselmeer, tegenwoordig in de Noordoostpolder.

Na de lezing is er de mogelijkheid om vragen te stellen en boeken te kopen en te laten signeren.

De lezing is georganiseerd door De Elburger Boekhandel, Culturele Stichting Elburg en de Bibliotheek Noord-Veluwe.

Praktische informatie

Locatie: Bibliotheek Elburg, Clakenweg 146, 8081LZ Elburg

Datum en tijd: woensdag 6 maart, deuren open om 19.15 uur, aanvang 19.30 uur

Kosten: € 3,50 p.p. voor bibliotheekleden , € 7,00 voor 1 bibliotheeklid met 1 introducé, € 5,00 voor niet bibliotheekleden

Aanmelden: via de website www.bibliotheeknoord-veluwe.nl

Ronald Nijboer, schrijver van boek over IJsselmeer. © marcel molle