bibliotheek epenieuws

Scholen open voor schrijvers en kunstenaars – Kinderboekenweek van start

Bibliotheek Noord-Veluwe en Cultuurplein hebben tientallen scholen enthousiast gemaakt om deel te nemen aan activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Worden wat je wil!’ en om die reden worden de creatieve beroepen onder de aandacht gebracht. Maar liefst 23 schrijvers, dichters, illustratoren, dansers, beeldend kunstenaars en spoken word artiesten gaan naar de scholen toe.

Ruben Prins, schrijver van 28 spannende boeken voor kinderen, beet op 4 oktober het spits af bij twee scholen, de Blerck in t’ Harde en de Sprenge in Vaassen. De kinderen vonden het erg leuk en genoten van zijn verhalen.

Marieke ten Berge, illustrator van diverse prentenboeken, bracht diezelfde dag een bezoek aan basisschool Het Talent in Heerde. Ze vertelt in de klassen dat ze als kind niet zo goed was in schrijven, maar wel in tekenen. Uiteindelijk heeft ze daar haar beroep van gemaakt. De kinderen keken met grote ogen naar de prachtige illustraties die ze gemaakt heeft met pen en inkt voor het boek ‘Neushoorn en Narwal’. Eén leerling kan zijn verbazing niet onderdrukken en vraagt: “Wow, allemaal zelf getekend?”.

Tijdens de Kinderboekenweek worden op deze manier bijna 3.800 kinderen bereikt op hun eigen school. De scholen hebben boekenpakketten ontvangen van de Bibliotheek Noord-Veluwe, waarmee ze ook na het bezoek nog kunnen blijven lezen over het thema van de Kinderboekenweek.

Ter voorbereiding op de Kinderboekenweek hebben diverse scholen deelgenomen aan de ‘Kinderboekenweek Inspiratiemiddag’ georganiseerd op woensdagmiddag 22 september jl. door de Bibliotheek Noord-Veluwe en Cultuurplein in het Anton Pieck Museum in Hattem. Hier kregen de leerkrachten concrete tips en lesideeën mee naar huis hoe ze het thema van de Kinderboekenweek op een creatieve en activerende manier kunnen toepassen tijdens de lessen.

Jantine den Toom, teamleider Educatie en Participatie bij de Bibliotheek Noord-Veluwe en Marjon Buning, coördinator cultuur & onderwijs bij Cultuurplein, zijn blij met de samenwerking tussen de twee organisaties. “Samen kunnen we nog meer scholen en daardoor leerlingen kennis laten maken met taal, boeken en literatuur. Het bevorderen van lezen en leesplezier is belangrijk. Door lezen wordt de fantasie gestimuleerd en bovendien zorgt het voor de taal- en sociale ontwikkeling van kinderen. En dat is voor zowel bibliotheek als Cultuurplein belangrijk!”

Ademloos luisteren de kinderen van de Sprenge naar schrijver Ruben Prins