Arnold van Ommeren neemt na 45 jaar afscheid bij HSE Vaassen


‘De afwisseling van werkzaamheden: ik vond het geweldig’

VAASSEN – Arnold van Ommeren (65) heeft afscheid genomen bij HSE in Vaassen. Na ruim 45 jaar werkzaam te zijn geweest als carrosseriebouwer, maakte hij vorige week zijn laatste uurtjes als HSE-werknemer. Middenin de werkplaats vertelt Arnold wat er voor zorgde dat hij iedere dag met plezier naar zijn werk ging. “Een chassis verlengen of inkorten? Een kraan op een vrachtwagen monteren? Een laadbak op maat maken of rvs bekisting aan een vrachtwagen toevoegen: als het een moeilijke uitdaging was, dan dacht en hielp ik graag mee. Die afwisseling was elke dag geweldig.”

Toch veranderde het werk ook in de ruim vier decennia dat Van Ommeren aan het knutselen was. Want zo noemt hij het: knutselen’. “Van niets iets maken: dat vond en vind ik geweldig.”
Van Ommeren begon ooit te werken bij Garagebedrijf Pals. “We zaten nog in Epe, we hadden ook een sloperij. Oude vrachtwagens werden opgeknapt, kranen werden op vrachtwagens gemonteerd, ik vond dat allemaal prachtig.” Toen Pals in 1991 een carrosseriebouwer kon overnemen, ontstond HSE. “Het was de bedoeling dat ik me ging bezighouden met HSE. Dat vond ik prima. Ik zocht altijd wel naar technische uitdaging.”

‘Knutselen’
Een paar jaren later verhuisden de beide bedrijven naar een groot pand in Vaassen. Dat is nu 15 jaar geleden. HSE heeft haar dienstenpakket inmiddels danig uitgebreid. Naast het maken van maatwerk carrosserie-opbouwen voor vrachtwagens, verkoopt, monteert en repareert de Vaassense firma autolaadkranen, afzetsystemen en kippers. “Ik heb heel wat uurtjes in deze hallen doorgebracht. Er was altijd wel wat te ‘knutselen’. Nu maar hopen dat ik de komende periode niet in een zwart gat val. Ach, ook thuis of bij mijn familie is er vast nog wel ergens het nodige te doen. Al ga ik mijn collega’s wel missen. Die kunnen me dus ook altijd bellen. Want dan kom ik. Want mijn collega’s hier voelden toch ook als één grote familie.”

‘Kundig en rustig’
Navraag leert dat ook z’n collega’s hem zullen missen. “Arnold was kundig en rustig”, zo reageert men. “Hij dacht altijd in mogelijkheden. Hij was daar overigens ook altijd heel duidelijk in. Hij had altijd een goed beeld over hoe iets uiteindelijk moest worden. Dat stond op een kladje, een stukje karton of het zat in z’n hoofd. Maar uiteindelijk lukte het hem altijd. Al moest hij er de hele nacht voor doorwerken.”

Arnold van Ommeren heeft afgelopen week afscheid genomen bij HSE in Vaassen. Hij werkte ruim 45 jaar voor deze carrosseriebouwer annex montagebedrijf van autolaadkranen afzetsystemen en kippers. EIGEN FOTO