De Kruimelschaar zoekt vrijwillige chauffeurs en coördinatoren

‘Leuk vrijwilligerswerk, dat echt van belang is’ 

EPE – ,,De omgang met mensen is geweldig leuk”, aldus Jan Hulshof (68) uit Epe. Hij is nog maar een jaar betrokken als vrijwilliger bij de Kruimelschaar, maar voelt zich er sinds het begin al thuis. ,,Ik ben begonnen als chauffeur, maar als snel werd ik ook coördinator van de afdeling vervoer.”

Bij de Kruimelschaar kost een rit binnen Epe 3,50 euro en buiten Epe 30 cent per kilometer. Dit is puur een kleine onkostenvergoeding voor de vrijwilliger. Vervoer is voor de inwoners van Epe en omgeving wellicht op meer manieren voor een redelijke prijs te regelen, maar de chauffeurs van de Kruimelschaar leveren toch echt wel een andere dienst. ,,We gaan vaak mee naar het ziekenhuis of de dokter. Hierin begeleiden we tot in het ziekenhuis, soms zitten we, als de mensen dat vragen, zelfs bij de dokter erbij. We wachten in ieder geval sowieso. Ook kunnen we mee boodschappen doen. Die leveren we dan in de keuken of kamer af”, vertelt Hulshof. Het vrijwilligerschap is hem niet vreemd, hij is bijvoorbeeld ook voorzitter van de vereniging Hart en Spel, voor mensen die een hartinfarct hebben gehad. De voormalig verkoper in de buitendienst is graag betrokken. ,,En Nederland zou nergens zijn zonder vrijwilligers. Instellingen en sportverenigingen, ze zijn er afhankelijk van.” Zo ook veel mensen voor wie reguliere ov te lastig is, vanwege een rollator of door dementie. ,,Die kunnen echt geïsoleerd raken zonder ons. Dus ons werk is echt belangrijk. Je levert echt een positieve bijdrage aan de samenleving.”

De Kruimelschaar heeft veel vrijwilligers nodig. We zoeken nog tien tot vijftien chauffeurs en een of twee coördinatoren erbij. Zoveel vrijwilligers zijn nu wel welkom. Volgens Hulshof is de omgang met mensen leuk, door de verhalen die je hoort en de waardering die je krijgt. Iedereen is druk tegenwoordig, bijvoorbeeld met werk of de zorg voor kinderen en kleinkinderen. Maar ook mensen die maar een dag in de week beschikbaar zijn, kunnen zich melden. ,,We hebben  nu zo’n dertig chauffeurs en ze zijn eigenlijk allemaal parttime beschikbaar”, aldus Hulshof. ,,Je kunt gewoon aangeven wanneer je kunt.”

Zelfs als je geen auto hebt, kun je vrijwilliger worden bij de afdeling vervoer van de Kruimelschaar. ,,Jazeker, want dan kun je coördinator worden.” Dit bestaat uit een telefoondienst van twee weken, waarin je de planning van de chauffeurs regelt. ,,In principe bellen mensen twee dagen van te voren om een rit te vragen en er zijn een aantal vaste ritten.”

Hulshof wil tot slot ook nog kwijt dat ”het bestuur je goed begeleidt en de afdeling vervoer bestaat uit een leuke club mensen die elk jaar bij elkaar komt.” Dus, wie interesse heeft, kan bellen met 06-10135980.

Kijk voor meer info ook eens op www.kruimelschaar.nl

Op de foto Jan Hulshof - vrijwilliger bij de Kruimelschaar - uit Epe
Op de foto Jan Hulshof – vrijwilliger bij de Kruimelschaar – uit Epe