bibliotheek epe

‘Oh nee, daar komen de dino’s!

Junior-regisseurs maken filmische juweeltjes in bibliotheek

Het gaat wat ver om te zeggen dat er een remake is afgeleverd van ‘Stagecoach’, de westernklassieker uit 1939 van regisseur John Ford met een nog jonge John Wayne in de hoofdrol. Maar mensen die de film kennen zullen er beslist even aan denken wanneer ze de Stop Motion-film bekijken die junior-regisseurs Anna en Elise maakten bij een workshop van de Bibliotheek Noord-Veluwe tijdens de Kinderboekenweek die dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober werd gehouden.

Thema van de week was ‘En toen?’ en de bieb nam daarmee kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar op allerlei manieren mee terug in de tijd. Zo werd in de vestigingen in Elburg, Epe, Hattem, Wapenveld en Wezep voor kinderen uit de groepen 7 en 8 de workshop ‘Stop Motion’ gegeven, waarmee ze leerden een animatiefilm te maken met historische figuren.

Anna en Elise regisseerden op die manier in de ‘bibliotheek-studio’ de 41 seconden durende film ‘Het Western probleem’. De link met ‘Stagecoach’ wordt gelegd door de achtergrond die de dames kozen: het indrukwekkende Monument Valley in de Amerikaanse staat Arizona, waar dus ook John Wayne de held uithing. De film van de dames wordt ondersteund door zware klassieke klanken en neemt de kijker mee in een tornado van paarden en cowboys.

Een virtueel overweldigend spektakel biedt ook Ruben. Zijn film zonder titel en woorden is een drie minuten durende rollercoaster met dreigende muziek, een duistere burcht en vol ridders, dinosaurussen en draken.

Dino’s bleken, naast ridders,  veel gebruikte acteurs door de jonge Veluwse regisseurs. Zo ook in de 19 seconden durende film van Abel waarin na de kreet ‘Oh nee, daar komen de dino’s’ een verwoestende veldslag plaatsheeft onder de zorgvuldig opgestelde figuurtjes.

De workshops prikkelden duidelijk de fantasie van de deelnemende kinderen. Diverse voorbeelden zijn terug te vinden op YouTube. Bibliotheek-personeel genoot van hun enthousiasme. Medewerker Monique Dijkgraaf over de workshop in Elburg: ,,De een vond het leuk om eerst een verhaal te bedenken en op te schrijven, een ander ging liever meteen aan de slag met figuurtjes. De tijd vloog voorbij, maar aan het einde van de middag hadden ze supergave filmpjes.’’ Of om te aftiteling van Anna en Elise te citeren: ,,The greatest movie of all time’’.