nieuws

Schrijvers op bezoek bij bijna 1.400 kinderen!

Schrijvers op bezoek bij bijna 1.400 kinderen!

Tijdens de Kinderboekenweek met het thema Bij mij thuis! hebben 15 kinderboekenschrijvers en illustratoren op 20 scholen in het werkgebied van de Bibliotheek Noord-Veluwe bijna 1.400 kinderen bezocht! Ze vertelden over hun boeken en over hun werk als schrijver/illustrator.

In de gemeente Epe was Annemarie Jongbloed te gast bij ’t Mozaïek in Vaassen, Gerard van Gemert bij De Krugerstee in Vaassen, Selma Noort bij de Sprenge Vaassen en bij de Sint Bernardusschool in Epe, Henriette Koornberg – Spronk bij de School met de Bijbel in Emst en bij de Bongerd in Oene en Joke Eikenaar bij de Gildeschool in Epe.

De leerlingen hebben voor het bezoek van “hun” schrijver diverse boeken van die schrijver ontvangen van de Bibliotheek Noord-Veluwe. De leerkrachten hebben het bezoek met hun groep goed voorbereid. Naast het lezen van boeken zijn er ook vragen aan de schrijver bedacht.

Iedere auteur pakt het bezoek op zijn of haar eigen manier aan. Waar de een start met het voorlezen van een boek laat een ander eerst de leerlingen vragen stellen. De vragen van de leerlingen zijn zeer divers. Een leerling die zelf een boek heeft geschreven is benieuwd naar hoe de kaft wordt gemaakt. Ook worden er regelmatig vragen gesteld over wie de tekeningen maakt. Het maken van een boek blijkt niet het werk van alleen de schrijver, een boek maken doet de schrijver samen met anderen.

Verschillende schrijvers laten de leerlingen nadenken over hoe een verhaal wordt verzonnen. Ze bedenken bijvoorbeeld in groepjes een wie, een wat en een waar en leggen zo de basis voor een verhaal.

Annemarie Jongbloed begon haar bezoek aan ’t Mozaïek met vertellen over en voorlezen uit haar boeken. Er was alle tijd voor de vragen van de leerlingen en als laatste verzonnen de leerlingen in groepjes de basis voor een nieuw verhaal. In verschillende groepjes werd een wie, een wat of een waar bedacht en uitgebeeld in de klas.

Gerard van Gemert was bij De Krugerstee Vaassen bij enkele samengevoegde groepen. Hij schrijft o.a. voetbalboeken en vroeg enkele leerlingen om een balletje hoog te houden. Uiteraard deed hij zelf ook mee. De leerlingen bestookten hem met vragen. Ze kregen er geen genoeg van en achtervolgden hem zelfs bij zijn vertrek om nog de laatste vragen te kunnen stellen.

Joke Eikenaar begon haar bezoek aan de Gildeschool met het tonen van een heel bijzonder voorwerp: een steen van 650 jaar oud van een echt kasteel uit de buurt! Joke Eikenaar is zowel schrijver als illustrator. De leerlingen waren erg onder de indruk van haar tekeningen en vonden dat ze heel goed kan tekenen. Ze vertelde de leerlingen over kastelen en hoe het leven daar er aan toeging.