“We houden het hier samen leefbaar door allereerst te luisteren naar elkaar”

Dat zegt burgemeester Tom Horn van Gemeente Epe in zijn nieuwe open brief.

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Wat is het toch fijn dat we weer steeds meer kunnen en mogen. Dat hebben we te danken aan onszelf en aan elkaar. Doordat we ons de afgelopen 4 maanden aan de coronamaatregelen hebben gehouden is het virus nu onder controle. Alles wat nu weer kan en mag hebben we dus zelf verdiend.

Sommige mensen vinden dat de maatregelen te streng waren en te lang hebben geduurd. Zij vinden dat de versoepelingen nog niet ver genoeg gaan. Die mensen komen in opstand en laten zich horen in protest. Andere mensen vinden dat elke versoepeling de onveiligheid vergroot. Deze mensen dringen aan op strenger toezicht. Zij willen maatregelen totdat er een vaccin tegen het virus is. En er zijn ook mensen die alleen maar blij en opgelucht zijn over wat weer kan en mag.

Ook in onze gemeente denken inwoners verschillend over de aanpak van het coronavirus. Dat bleek uit het onderzoek onder inwonerspanel Epe Spreekt. We zien het ook op straat en horen het van winkeliers en horecaondernemers. Ook bij ons roept de een op tot opstand en de ander tot handhaving. En allemaal zijn we inwoners van de gemeente Epe. Hoe houden we het hier dan samen leefbaar?

Onlangs las ik als protest de hartekreet ‘Durf te leven’. Deze hartekreet trof mij pijnlijk. “Zeg dat maar eens tegen mensen die door het coronavirus op sterven liggen. Of tegen mensen die door het virus een geliefde hebben verloren”, flitste het door me heen: Tegelijk begrijp ik deze hartekreet, want we verlangen naar een einde aan de maatregelen. We willen naar ons werk kunnen en geld verdienen. We snakken naar zorgeloos genieten van de goede dingen van het leven. Naar lekker winkelen, uit eten gaan en onbekommerd samenzijn. Naar ophouden met bang zijn en ‘gewoon’ durven leven.

Minister De Jonge zei het vorige week nog: “Wij kunnen wel klaar zijn met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons”. En zo is het. Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen hoger dan ooit. En dat aantal stijgt nog dagelijks hard. In Nederland kunnen we ons weer meer vrijheid veroorloven. Maar in landen om ons heen, ook vlak over de grens, gaan gebieden weer op slot. En zelfs in ons land zijn er plaatselijk nieuwe uitbraken.

Terug naar de vraag ‘Hoe houden we het hier samen leefbaar?’ Dat doen we allereerst door te luisteren naar elkaar. Zowel naar het protest tegen de maatregelen als het protest tegen de versoepelingen. In ons leven staan we voor lastige keuzes, tegenstrijdigheden en onzekerheden. Er zijn ook kansen, mogelijkheden en ontwikkelingen. Laten we dat alles open met elkaar bespreken. Laten we ons zo goed mogelijk inleven in elkaars gevoelens, waarden en belangen. En laten we ons vooral richten op wat we zelf kunnen doen om het leefbaar te houden.

Dat we het virus onder controle hebben gekregen geeft vertrouwen. Blijkbaar hebben we iets over voor elkaar. Door 1,5 meter afstand te houden, houden we het coronavirus op afstand. Zo geven we elkaar de ruimte. En ja, in die ontstane ruimte mogen we genieten van het leven. We gaan een mooie zomer tegemoet. #AlleenSamen.

Uw burgemeester,

Tom Horn